Na tento průzkum by se vláda Angely Merkelové dívat neměla. Po Bavorsku přijde další pád

18.10.2018 15:40

Vládní koalici v Berlíně podle všeho „zvoní hrana“. Průzkumy naznačují, že po Bavorsku čeká CDU/CSU a SPD nepříznivý výsledek také ve spolkové zemi Hesensko.

Na tento průzkum by se vláda Angely Merkelové dívat neměla. Po Bavorsku přijde další pád
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Přespříští víkend se konají další volby, které mohou výrazně ovlivnit Německo a vládu Angely Merkelové. Jestliže v Bavorsku to dopadlo pro CSU a SPD velmi nevalně, tak o mnoho lépe to nevypadá pro CDU a SPD ani v Hesensku. Jak naznačují průzkumy veřejného mínění, socialisté jsou stále na sestupné trajektorii a oslabit by měli v porovnání s volbami v roce 2013 také křesťanští demokraté Merkelové.

Anketa

Jednání Radka Vondráčka v Rusku je nehorázné ponížení ČR, říká poslanec Pirátů Lipavský. Cítíte se poníženi?

3%
hlasovalo: 20310 lidí

Podle průzkumu, zveřejněném veřejnoprávní televizí ZDF, by sice měla CDU vyhrát, ale pouze se ziskem 26 %. Jen o čtyři procenta méně by mohli dostat Zelení, kteří by si tak ještě vylepšili solidní výsledek z Bavorska, kde získali asi 17,5 %. Tato krajně levicová strana by se tak stala druhou nejsilnější politickou silou v této spolkové zemi, a kdyby se konaly volby již nyní, předstihla by navíc druhou SPD o dvě procenta.

Celý text v němčině je ZDE.

Právě socialisté by ze všech stávajících stran ztratili nejvíce. Jestliže v Bavorsku klesli z přibližně dvaceti procent za polovinu, v Hesensku se očekává, že místo stávajících třiceti procent získají maximálně procent dvacet. „Další ztráta SPD by byla pro vládu v Berlíně další těžkou ranou,“ konstatuje magazín Focus s tím, že AfD by dostala dvanáct procent a byla by tak zastoupena ve všech spolkových zemích.

Po osmi procentech by potom obdržely Levice a FDP. „Ve Wiesbadenu posledních pět let vládla CDU společně se Zelenými pod vedením premiéra a spojence Merkelové Volkera Bouffiera. Jak ale naznačují průzkumy veřejného mínění, stávající koalice se musí obávat o většinu. V úvahu tak nyní přpadá koalice CDU, Zelení a FDP, případně koalice ve složení CDU, Levice a Zelení. Naopak případná koalice CDU a SPD je vzhledem k propadu socialistů vyloučena,“ uzavírá Focus.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…