Na tohle jdou vaše peníze. David Rath píše o kšeftech s veřejnými rozpočty

18.08.2017 13:48

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath se zamýšlí nad tím, proč většina současné politické reprezentace volá po nákupu zbraní. Bývalý hejtman si v této souvislosti klade otázku, proč nakupujeme především zbraně, které se hodí pro útok na nějaku jinou zemi, a ne na obranu proti teroristům. Když se na to Rath dívá z tohoto pohledu, dochází k závěru, že vlastně nakupujeme neužitečný kovový šrot za miliardy.

Na tohle jdou vaše peníze. David Rath píše o kšeftech s veřejnými rozpočty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud s Davidem Rathem dospěl do finální fáze. Začaly závěrečné řeči, podle státního zástupce Petra Jiráta se Rathova vina v korupční kauze prokázala

Stále častěji slyšíme, že se Česko musí přiblížit ke 2 procentům HDP výdajů na obranu, k čemž jsme se zavázali při vstupu do NATO. Když se podíváme na současné hrozby, Evropou obcházejí především teroristé. Jenže my chceme podle Ratha nakupovat tanky nebo vrtulníky, což jsou zbraně, které nám v boji proti teroristům příliš nepomohou. Zato se dobře hodí pro útočnou válku.

„Takřka denně nějaký islámský teroristický útok pomocí aut, mačet, nožů... Po Evropě se potulují tisíce neidentifikovaných osob z Afriky a další statisíce se sem hrnou tu přes Řecko, jindy zase Itálií a Španělskem. Proti tomu budou transportéry, tanky a stíhačky dost k ničemu. Jde hlavně o útočné zbraně, a ne primárně zbraně určené k obraně vlastního území. Naskýtá se tedy otázka, proti komu chceme vést útok. Z různých náznaků a občasných vyjádření se zdá, že nejspíš proti Rusku. Pokud bychom se chtěli jen bránit něčí agresi, pak musíme nakoupit úplně něco jiného,“ píše Rath v komentáři pro server Aktuálně.cz.

Celý komentář naleznete zde.

Tanky či vrtulníky nás budou stát miliardy korun, k jejich zničení přitom stačí mnohem levnější obranné systémy, rakety, které lze odpalovat i z úkrytů. Proč nenakupujeme takovéto systémy a neučíme občany s nimi pracovat, ptá se Rath a poukazuje na příklad Švýcarska, kde to dělají přesně takhle.

Bývalý hejtman však obratem nabídl jednu odpověď. Někdo musí nakupovat tuny nepotřebného kovového šrotu, aby mohli šéfové zbrojařských firem spokojeně žít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…