Na truc TOP 09. Eurolidovci začali s ekologií brzdit. I s ochranou hranic

22.01.2024 14:40

Zdá se, Evropské lidové straně, nejsilnější pravicové frakci v Evropském parlamentu, mezi jejíž členy patří i Luděk Niedermeyer nebo Jiří Pospíšil (oba TOP 09), dochází trpělivost. Nejen s evropskými socialisty, jako je Joseph Borell. Lidovci sepsali manifest, komisaři pro zahraniční věci pořádně vyčinili, ale vedle toho se postavili také proti zákazu spalovacích motorů v roce 2035 a dožadovali se důkladného střežení evropských hranic. „Jsme oddáni základnímu právu na azyl, ale EU spolu se svými členskými státy musí mít právo rozhodovat,“ napsali.

Na truc TOP 09. Eurolidovci začali s ekologií brzdit. I s ochranou hranic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Evropská lidová strana, nejsilnější frakce v Evropském parlamentu volá po masivním posílení ochrany hranic. A pak také po zrušení zákazu spalovacích motorů po roce 2035. V řadách této frakce za Česko působí Luděk Niedermayer (TOP 09), Jiří Pospíšil (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN). I oni jsou podepsáni pod manifestem, který se mimo jiné dovolává křesťanských hodnot.

Lidovečtí europoslanci v manifestu žádají ztrojnásobení počtu příslušníků pohraniční stráže – Frontexu – z 10 tisíc na 30 tisíc. O požadavku členů lidovecké frakce informoval server Politico. Větší počet příslušníků má pomoct regulovat migrační vlny.

Evropský parlament má 705 poslanců a lidovecká frakce EPP v něm drží 18 křesel. Je to nejsilnější frakce. Levicová frakce má 148 členů a Evropští liberálové z Frakce Renew mají 97 členů

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí
Tzv. za uši v něm dostává Joseph Borell, španělský socialista a od roku 2019 vysoký představitel unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku. Členové Evropské lidové strany tvrdí, že „dosud jmenovaní zástupci pro zahraniční politiku sociálními demokraty často neplní svou roli“, stojí mimo jiné v prohlášení. Podle serveru Euractiv proto lidovci přišli s myšlenkou transformovat post komisaře pro zahraniční politiku. Tato transformace by zahrnovala i vyčlenění obrany pod nového samostatně stojícího komisaře.

Podle návrhu volebního programu EPP pro rok 2024 by příští Evropská komise měla zcela změnit způsob, jakým nakládá se zahraniční a obrannou politikou bloku, a to vytvořením na jedné straně samostatného postu komisaře pro obranu a transformací postu šéfa diplomacie EU, kterou v současnosti drží socialista Josep Borrell. Funkce by měla být nahrazena funkcí ‚ministra zahraničí EU a jmenovat Evropskou radu bezpečnosti, která jej bude podporovat, aby EU mohla rychle reagovat na mezinárodní krize a koherentně plnit svá zahraničněpolitická rozhodnutí‘,“ napsal server Euractiv.

Lidovci také počítají s tím, že z rozpočtu EU by šlo na obranu asi půl procenta HDP, a to nad rámec rozpočtů ministerstev obrany jednotlivých členských zemí. V příštím sedmiletém rozčtovém plánu by podle lidovců mělo jít mnohem víc peněz na obranu. Měl by „poskytnout zdroje na inovace a naplnění našich vojenských potřeb“, a dodává, že EU musí „posílit naše vyzbrojování i výrobní kapacity a vojenskou mobilitu“.

„Jsme oddáni základnímu právu na azyl, ale EU spolu se svými členskými státy musí mít právo rozhodovat,“ píše se v manifestu s odkazem na základní práva na azyl zakotvená v právu EU.

V rámci ochrany konzervativních hodnot lidovci žádali také výrazné navýšení členů Europolu ze 650 na 3000. Kupříkladu pro účinnější boj s dodavateli drog.

Vedle toho lidovečtí europoslanci také žádají zrušit zákaz spalovacích motorů v roce 2035. „Odmítáme politiku zákazu, jako je zákaz spalovacích motorů,“ píše se v manifestu, „a také ji co nejdříve zrevidujeme.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…