Na úřadech je personální bída, tvrdí Tejc. A navíc Kalousek...

19.08.2012 18:58

Novelou zákona o úřednících by se podle autorů odpolitizovaly české úřady a úředníci by přestali být závislí na politicích. K novele se v nedělních Otázkách Václava Moravce vyjadřoval ministr vnitra Jan Kubice, ředitel Transparency International ČR David Ondráčka a poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

Na úřadech je personální bída, tvrdí Tejc. A navíc Kalousek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Nový zákon o úřednících by znamenal, že by byla polovina náměstků kariérních a polovina dosazená politiky. Zabránilo by se tak napojení na různé politické skupiny a politizaci. "Tato novela je zatím v jednání," upřesnil Kubice.

Personální bída

"Je důležité, aby se všechny strany shodly na základních obrysech toho zákona," dodal k zákonu o úřednících. Tejc ovšem tak optimistický není. "Většina připomínek nebyla přijata. Vždyť do návrhu není zahrnuta ani funkce ředitele," řekl s tím, že ten by právě měl úřad odpolitizovat.

"Na úřadech je momentálně personální bída," dodal Tejc. Kubice ale odmítá, že by připomínky nebyly přijaty a post ředitele by se v novele objevit měl. "Určitě budou tyto připomínky zahrnuty během připomínkového řízení," slíbil.

"Zákon o úřednících je zásadní norma a měla by veřejnou zprávu odpolitizovat," řekl Kubice. Tejc má podle něho pravdu a na žádné připomínky doteď nebyl brán zřetel.

"Žádný ředitel tam opravdu není," řekl Ondráčka z TI. Kromě toho tam prý není ani slovo o odměňování úředníků. "Tak, jak je postavená, je opravdu k ničemu. V tomto vyznění ji ani nemá cenu přijímat," je přesvědčen Ondráčka.

Proto doufá, že bude připomínkové řízení přínosné a změna novely radikální. "Je potřeba vytvořit protikorupční infrastrukturu. Vše padlo na Karolínu Peake, ale ta na to sama nestačí. Také je potřeba, aby si protikorupční instituce všímala, co se děje. Změnit by se mělo také chování vládní elity, která mnohdy akorát lidi znechucuje a oni pak politikům nevěří ani slovo," dodal.

Jaktože je Chalupa ministrem?

Podle něj je tady celá řada ministrů, kterých se toto chování týká. "Napříkad Kalousek, nebo ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Kvůli němu ztratila Praha 6 stamiliony korun v kauze Key Invesments a on zůstává dál ve vládě. To je opravdu úsměvné," dodal trpce Ondráčka.

Podle něho je také protikorupční akční plán plánem malých úkolů, což není nejlepší řešení. "Kompaktností to opravdu netrpí," dodal. Něco se na druhou stranu ale povedlo. "Například novela o státních zakázkách, nebo novely týkající se justice," uznal. Podle něho je ale nejdůležitejší řešit věci rychle. "Je nutné, aby se specializace policie a státního zastupitelství zlepšila," řekl na závěr.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…