Na vládě bylo dusno. Kvůli Zemanovi

04.02.2014 8:02

K prvnímu velkému sporu došlo včera na jednání vlády. A to překvapivě ne mezi koaličními stranami, ale uvnitř ČSSD. Informuje o tom úterní Právo, podle jehož informací se do sebe „zakousli“ sociálně demokratický ministr školství Marcel Chládek a jeho stranický kolega, ministr bez portfeje Jiří Dienstbier, který se dokonce postavil šéfovi strany a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Na vládě bylo dusno. Kvůli Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Anketa

Je rok od zvolení Miloše Zemana. Dělá prezident svou práci dobře?

77%
23%
hlasovalo: 18947 lidí

Spor vznikl kvůli novele vysokoškolského zákona, který převádí pravomoc jmenovat profesory z prezidenta na předsedu Senátu. Stažení zákona navrhl ministr Dienstbier. Jedním z jeho důvodů podle listu bylo právě to, že návrh jde na ruku prezidentovi. Jenže proti stažení zákona z programu sněmovny se na jednání vlády ostře postavil ministr školství Chládek.

„Při hlasování 17členné vlády bylo nakonec osm ministrů pro stažení zákona, dva byli proti (Chládek a premiér Sobotka) a sedm ministrů se zdrželo (mj. Andrej Babiš). Dienstbier tak nezískal nadpoloviční většinu a návrh neprošel. Chládek naopak obhájil svoji představu, že zákon, který patří do jeho gesce, ve sněmovně zůstane a měnit se bude později za pochodu,“ napsal list.

Ten také upozornil na to, že kdyby takto skončilo hlasování u nějakého důležitého zákona, který je předmětem složitého vyjednávání všech koaličních stran, znamenalo by to vážnou koaliční roztržku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…