Na východě Ukrajině se dál válčí, separatisté prý útočí

16.07.2014 10:34

Pokusy o jednání s proruskými separatisty na Ukrajině neuspěly, konstatovala podle agentury AFP kontaktní skupina, složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Povstalci mezitím podle ukrajinských médií přešli do útoků na pozice ukrajinské armády u pohraničních přechodů s Ruskem. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval Evropskou unii, aby na summitu v Bruselu zpřísnila sankce proti Rusku za podporu separatistů na východě Ukrajiny.

Na východě Ukrajině se dál válčí, separatisté prý útočí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pozůstatky z bojů

"Bohužel, videokonference se separatisty, naplánovaná na úterý, se nekonala. Svědčí to o tom, že separatisté nejsou ochotni zapojit se do důležitých jednání o oboustranně uznávaném příměří," uvedla kontaktní skupina v prohlášení, zveřejněném na webu OBSE.

Vládní jednotky během uplynulé noci v Doněcké a Luhanské oblasti opět čelily palbě povstalců z raketometů, minometů a samohybných houfnic, na což odpovídaly odvetným ostřelováním povstaleckých pozic. Ztráty se podle webu listu Ukrajinska pravda ještě upřesňují.

Rebelové podle agentury Unian od rána útočí na jednotky Národní gardy u obce Marynivka, kde se nachází i pohraniční přechod s Ruskem. Gardistům se podařilo útoky vedené za palby tanků, minometů a řízených střel odrazit, ale nyní separatisté útočí v jiném místě, u obce Tarany.

Armáda se snaží své obklíčené jednotky vyprostit

V sousední Luhanské oblasti jsou prý vojáci u obce a přechodu Izvaryne v kritické situaci, protože už čtvrtý den bojují v obklíčení a kvůli ustavičné palbě, vedené od ruských hranic z raketometů a děl, nemohou ani převézt raněné a padlé. Armáda si je podle mluvčího Vladyslava Selezňova vědoma situace a snaží se obklíčené jednotky vyprostit. "Nezapomněli jsme na ně a děláme vše, co je v našich silách, abychom jim pomohli," řekl televizi.

Asi stovka příbuzných vojáků podle Unianu demonstruje před prezidentskou kanceláří v Kyjevě. Stěžují si jak na špatné podmínky vojáků, tak i na to, že se vzbouřenci prý válčí jen děti prostých Ukrajinců, a ne potomci hodnostářů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…