Na východě Ukrajiny se dál střílí, bojuje se o Debalceve

16.02.2015 12:49

Navzdory ujišťování ukrajinské armády a povstaleckých velitelů o dodržování příměří se na východě Ukrajiny dál bojuje. Vyplývá to z informací ukrajinských a ruských médií. U města Debalceve, strategicky důležité železniční křižovatky, jsou údajně boje silnější než před příměřím. Přestřelky pokračují u Horlivky a Doněcka, u Mariupolu dnes padlo pět ukrajinských dobrovolníků. Informuje o tom ČTK.

Na východě Ukrajiny se dál střílí, bojuje se o Debalceve
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Podle mluvčího donbaských povstaleckých vojsk Eduarda Basurina narušily ukrajinské jednotky za posledních 24 hodin příměří sedmadvacetkrát. Nejsilnější incidenty prý vzbouřenci zaznamenali u Doněcka, Horlivky a Dokučajevska, který leží na frontové linii jižně od Doněcka. K Artemivsku a Luhansku údajně armáda stahuje těžké dělostřelectvo a raketomety Grad.

Ukrajinci podle Basurina dnes zahájili prudkou dělostřeleckou palbu na doněcké mezinárodní letiště, které v lednu po tvrdých několikaměsíčních bojích separatisté dobyli. Granáty na letiště prý dopadaly v době, kdy areál navštívila skupina 30 novinářů. O případných obětech se mluvčí nezmínil.

Na východním předměstí azovského přístavu Mariupol se podle Basurina vojáci v noci pokusili prorazit povstalecké linie. Do bojů u obce Šyrokyne, prakticky srovnané se zemí při minulých bojích, se prý zapojují zejména ukrajinské dobrovolnické prapory Azov a Dněpr. Mariupolská domobrana dnes oznámila, že při bojích u Šyrokyne zahynulo pět ukrajinských dobrovolníků a 22 dalších bylo zraněno.

Z hrubého porušování klidu zbraní dnes naopak obvinila povstalce ukrajinská armáda. Vojenský analytik Dmytro Tymčuk oznámil, že povstalci stahují jednotky k městu Horlivka, kam se prý přesouvají i obrněné útvary posílené ruskými vojáky. K nasazení jsou podle Tymčuka připraveny dvě minometné baterie, šest houfnic, 25 tanků a téměř tisícovka bojovníků.

Kritická je podle Tymčuka situace u Debalceve, kde povstalecké oddíly obklíčily několikatisícovou ukrajinskou posádku. Separatisté bez přestávky ostřelují armádní postavení, ale i civilní objekty, a pokoušejí se město dobýt. "Palba je občas silnější, než tomu bylo před vyhlášením příměří," tvrdí Tymčuk.

Do Debalceve se v neděli marně pokoušel proniknout tým evropských pozorovatelů, kterému nakonec cestu přehradily vzbouřenecké oddíly. Mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě dnes oznámila, že se o cestu do obklíčeného města v nejbližší době pokusí znovu.

 

Ukrajina zatím nebude stahovat těžkou techniku

Ukrajinská armáda kvůli pokračujícím bojům zatím nehodlá stahovat z fronty těžkou vojenskou techniku, jak to oběma bojujícím stranám ukládají minské dohody. Na tiskové konferenci v Kyjevě to dnes prohlásil armádní mluvčí Vladyslav Selezňov. Začít s odsunem těžkých zbraní mají signatáři minských ujednání den po příměří vyhlášeném v noci ze soboty na neděli.

"O stažení zatím nemůže být řeči. Jak můžeme odvézt zbraně, když na nás povstalci neustále střílejí z tanků?" řekl armádní mluvčí.

Vyvést těžkou výzbroj z fronty nehodlají ani separatisté. "Technika bude stažena, budou-li se dodržovat minské dohody. Tato podmínka dosud nebyla splněna," řekl novinářům mluvčí povstaleckých jednotek Eduard Basurin.

K plnění minských dohod dnes obě bojující strany vyzval německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Armáda i povstalci by podle něj měli odsun těžkých zbraní zahájit. Evropští pozorovatelé by zároveň měli mít přístup do Debalceve, kde bez ohledu na příměří pokračují tvrdé boje, napsal německý ministr ve Twitteru. Jejich dosavadní pokusy o proniknutí do obleženého města byly neúspěšné.

Odsun těžké bojové techniky má být podle minských dohod dokončen do dvou týdnů. Armáda už dřív oznámila, že pro techniku vyvezenou z fronty má v zázemí připravena stanoviště. Od bojové linie má být vzdálena 50 až 70 kilometrů.

Ukrajinský mluvčí Andrij Lysenko v neděli uvedl, že armáda začne techniku stahovat z fronty až v okamžiku, kdy se ke stejnému kroku odhodlají separatisté. Ti prý ale zatím žádné známky příprav ke stažení těžkých zbraní nevykazují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: bra, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…