Na východě Ukrajiny vzplála velká bitva, nasazeny možná i tanky

19.06.2014 10:56

Ukrajinská armáda a proruští separatisté dnes svádějí ostré boje poblíž města Krasnyj Lyman v neklidné východní části země. Informovaly o tom ukrajinské vojenské zdroje, které citovala agentura Reuters. Podle nepotvrzených zpráv obě strany do bitvy zapojily tanky. Bojujících separatistů jsou možná až 4000.

Na východě Ukrajiny vzplála velká bitva, nasazeny možná i tanky
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Jeden z ukrajinských vojenských zdrojů uvedl, že boje vypukly kolem 4:00 místního času (3:00 SELČ) poblíž obce Krasnyj Lyman dříve kontrolované separatisty, která je od počátku tohoto měsíce znovu pod vládní kontrolou. Střet prý začal, když se separatisté v oblasti pokusili prorazit kordon vládních vojáků.

"V současné době probíhá velká bitva, která co do intenzity a rozsahu překonává vše, čeho jsme doposud byli svědky," konstatoval zmíněný nejmenovaný zdroj. Na straně separatistů bojuje až 4000 ozbrojenců a obě strany používají obrněná vozidla, možná tanky, dodal zdroj.

Separatisté odmítli složit zbraně

Šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk, který je dobře informován o armádních operacích, prohlásil, že podnět k bitvě dalo odmítnutí separatistů složit zbraně, jak žádá mírový plán navržený ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

"Protiteroristická operace pokračuje. Probíhají boje," řekl mluvčí vládních sil Vladislav Selezňov. Na dotaz o údajném zapojení 4000 separatistů Selezňov odpověděl: "Pak tedy bude potřeba 4000 rakví."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr, čtk

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…