Na znovuotevření Státní opery dorazí Orbán, Merkelová nepřijede

02.01.2020 20:40

Na nedělní znovuotevření Státní opery v Praze po opravě dorazí kromě českých politiků maďarský premiér Viktor Orbán. ČTK to dnes sdělil mluvčí Národního divadla, pod něž Státní opera spadá, Tomáš Staněk. Pozvání podle serveru Lidovky.cz odmítli například premiéři Slovenska a Polska Peter Pellegrini a Mateusz Morawiecki či německá kancléřka Angela Merkelová. Rekonstrukce budovy Státní opery trvala skoro tři roky a stála 1,3 miliardy korun.

Na znovuotevření Státní opery dorazí Orbán, Merkelová nepřijede
Foto: Repro ČT24
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

„Své státy budou zastupovat velvyslanci USA, Německa, Rakouska, Francie, Polska, Maďarska, Izraele, Norska nebo Slovenské republiky,“ uvedl Staněk. Z Německa pak podle něj dorazí i pověřenkyně spolkové vlády pro kulturu Monika Grüttersová.

Z českých politických špiček na slavností otevření opery přijede premiér Andrej Babiš či předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (oba ANO), někteří ministři a ministryně nebo předsedové poslaneckých klubů. Akce se zúčastní i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), kardinál Dominik Duka nebo šéf odborů Josef Středula. „V hledišti se objeví ředitelé českých i světových operních a baletních domů, stejně jako osobnosti a mecenáši české kultury,“ doplnil mluvčí Národního divadla.

Státní opera bude slavnostně znovuotevřena 5. ledna, přesně 132 let od svého prvního otevření. Zahajovací koncert nazvaný Státní opera v proměnách času (1888–2018) v režii Alice Nellis provede diváky historií čtyř zdejších operních souborů. Jak koncert, tak i příjezdy hostů k opeře budou moci sledovat kolemjdoucí venku na velkoplošné obrazovce. Přímý přenos galakoncertu mohou lidé vidět také na programu ČT art.

Budova nynější Státní opery v Praze vznikla na konci 19. století jako Nové německé divadlo. Je považována za jeden z nejkrásnějších operních domů v Evropě, s vynikající akustikou a bohatou malířskou a sochařskou výzdobou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…