Nabídka Rusku, příkaz Západu! Zelenskyj úřadoval

13.04.2022 7:11 | Ze sítí

Ruská armáda je plná vrahů? Co by na jejich počínání v Mariupolu, v Makarivu a v Černihivu řekli občané Leningradu, kteří zažili nacistické peklo? Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil od plic. Tentokrát se obrátil i na ruského prezidenta Vladimira Putina. Položil mu zásadní otázku a přišel s jednou nabídkou.

Nabídka Rusku, příkaz Západu! Zelenskyj úřadoval
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Nezlomní lidé z nejstatečnější země!“ zahájil svůj další projev ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Pamatujete si, jak se Rusko chlubilo, že se do 48 hodin zmocní Kyjeva? Místo toho Ukrajina již 48 dní odolává nepříteli. Dnes to stojí za připomenutí,“ pokračoval.

Konstatoval, že na půdě Ukrajiny padlo už přes 19 tisíc okupačních vojáků, brzy to bude 20 tisíc, a Zelenskyj by rád věděl, kdy si ruské síly řeknou, že už to stačí a že se stáhnou. Na 30 tisících? Na 40 tisících?

Poté se obrátil na ruského prezidenta Vladimira Putina, aniž by ho přímo jmenoval.

„Jak mohl vzniknout plán znamenající smrt desítek tisíc vašich vlastních vojáků během o něco více než jednoho měsíce války? Kdo by mohl schválit takový plán? A jaká je pro tohoto člověka přijatelná konečná úroveň jeho vlastních ztrát? Desítky nebo dokonce statisíce mrtvých Rusů?“ ptal se Zelenskyj.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
„Všechno prý dělají pro lidi, pro Donbas... Ale ani za 2. světové války Donbas za tak krátkou dobu nezažil takovou krutost. A od koho? Od ruských jednotek,“ kroutil hlavou ukrajinský prezident nad Putinovou strategií.

Položil si také otázku, co by na obléhání Mariupolu řekli lidé, kteří za druhé světové války zažili nacistické obléhání Leningradu.

Vedle Mariupolu zmínil ukrajinský prezident i ruskou krvavou lázeň v Buči, v Makarivu, v Boroďance a v dalších městech. U masakru v Buči z ruské strany zaznělo, že šlo o ukrajinskou inscenaci, na které spolupracovali Britové. Zelenskyj oznámil, že z míst, která ovládali Rusové, přibývá zpráv o tom, jak strašně se ruští okupanti chovají vůči Ukrajincům. Jak znásilňovali ve velkém, kradli a podobně. Zelenskyj přislíbil, že bez ohledu na to, kolik času to zabere, nakonec budou všichni pachatelé těchto zvěrstev postaveni před spravedlnost.

„Ve světě není tolik ‚specialistů na inscenaci‘, jako vrahů v ruské armádě,“ shrnul situaci ukrajinský prezident.  

Oznámil také, že ukrajinská tajná služba zadržela oligarchu a proruského ukrajinského politika Viktora Medvedčuka. „Nabízím Ruské federaci, aby vyměnila tohoto svého chlapa za naše chlapce a naše dívky, kteří jsou nyní v ruském zajetí,“ obrátil se Zelenskyj na Kreml.

Poté se znovu obrátil na světové lídry a jako vždy, i tentokrát po nich žádal, aby proti Rusku vystoupili s větší rozhodností. Dřív, než Ruská federace použije zbraně hromadného ničení. Pokud demokratický svět zasáhne až po tom, co Rusko použije tyto zbraně, bude to jen důkaz toho, že tento demokratický svět selhal a byl Ruskem ponížen.

Znovu zopakoval, že Rusko musí být kompletně vyřazeno z mezinárodního platebního systému SWIFT a EU musí přestat odebírat ruskou ropu. Jen toto bude podle Zelenského kremelský režim opravdu bolet. A jen tehdy bude Moskva hledat cestu k míru. V jakémkoli jiném scénáři bude Rusko pokračovat ve své válce. Tak to vidí Zelenskyj.

A jako vždy složil ukrajinský prezident hold jak ozbrojeným silám Ukrajiny, tak všem lidem, kteří kladou ruským okupantům odpor. Na celém území Ukrajiny. I na místech, které dočasně okupuje ruská armáda. „Vytrvejte!“ žádal své spoluobčany Zelenskyj.

„Před pár minutami jsem podepsal tři dekrety. Státní vyznamenání obdrželo 419 vojáků ozbrojených sil Ukrajiny. 72 z nich posmrtně,“ oznámil ukrajinský prezident.

„Věčná sláva všem našim hrdinům! Věčná památka všem, kdo zemřeli za Ukrajinu! Nevyhnutelné potrestání všech našich nepřátel přijde! Sláva Ukrajině!“ zvolal Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…