Náčelník polské armády: Západ si neuvědomuje, jak daleko má Ukrajina k výhře. Rusko má peníze

30.04.2023 18:23

„V horizontu dvou let nic nenasvědčuje tomu, že by Rusko nemělo na válku peníze,“ vyjádřil se v tomto týdnu náčelník generálního štábu polské armády generál Rajmund Andrzejczak. Západní představitelé si podle něj neuvědomují, že má Ukrajina k vítězství ve válce s Ruskem daleko, a zhodnocení aktuální situace bez příkras je prý pro ně „překvapivé a šokující“. Nejen Ukrajina, ale i samotná Evropa má mít přitom mezitím velmi vážný problém.

Náčelník polské armády: Západ si neuvědomuje, jak daleko má Ukrajina k výhře. Rusko má peníze
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil v polské Varšavě

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Andrzejczak během strategické debaty na Úřadu národní bezpečnosti podle serveru Dorzeczy.pl upozornil, že válku nelze považovat jen za vojenskou záležitost, ale především za otázku politiky a hospodářství. „Válka byla, je – a nic nenasvědčuje opaku – politickou záležitostí,“ uvedl a jmenoval, že v rámci válečného konfliktu do sebe mimo vojenství zapadá též „celý soubor otázek“ týkajících se ekonomiky a financí či infrastruktury, sociálních otázek, technologií či výroby potravin.

Když se dívá na válku na Ukrajině, sám ji prý vidí především „politickou optikou“. „A bohužel to nevypadá dobře,“ poznačil Andrzejczak s tím, že v horizontu jednoho roku až dvou let „nic nenasvědčuje tomu“, že by Rusko na pokračování války na Ukrajině nemělo peníze.

Ekonomické sankce uvalené na Rusko mu prý až tak rychle nezabrání v pokračování konfliktu. Účinnost sankcí a finanční nástroje, které mělo před válkou, dynamika jeho výdajů nebo celá složitá ekonomická situace podle náčelníka generálního štábu polské armády naznačují, že Rusko stále peníze na válku v nejbližších dvou letech mít bude.

Naopak napadená Ukrajina je na tom podstatně hůře a její ekonomika je v obrovských problémech. „Víme, kolik měsíčně potřebuje. Víme, jaká je americká pomoc a celého civilizovaného Západu. Víme také, jaká je v této oblasti polská pomoc, protože jsme druhým největším dárcem a měli bychom být pravděpodobně významným inspirátorem pro ostatní. Rychlost úbytku ve finanční oblasti však dnes podle mého názoru vychází v její neprospěch. Bohužel,“ zaznělo.

Ukrajině bychom se podle Andrzejczaka však i nadále měli snažit pomoci, jelikož jinak jí „nedáme šanci vybudovat si bezpečnou budoucnost“. V ohrožení je prý i samotné Polsko. „Jako voják mám také povinnost předložit tu nejnepříznivější a nejtěžší variantu a dát prostor všem, kteří mohou a mají Ukrajině pomoci, hodnotím tuto bezpečnostní situaci jako velmi špatnou, velmi nebezpečnou pro Polsko,“ varoval.

Perspektiva hodnocení hrozby pro Ukrajinu „bez příkras“ je podle něj pro většinu západních představitelů „stále překvapivá a šokující“. Nic podle něj v nejbližší době nenasvědčuje tomu, že by se Ukrajinci, kteří utekli před válkou, mohli již brzy bezpečně vrátit domů a zahájit proces obnovy své země.

Nejen že se tenčí možnosti pomoci Ukrajině, v problémech je prý i samotný evropský obranný průmysl. „Průmysl není připraven nejen posílat na Ukrajinu vybavení, ale ani doplňovat naše zásoby, které se tenčí,“ doplnil Andrzejczak, jenž téměř před čtvrtstoletím jako kapitán absolvoval na tehdejší Vojenské akademii v Brně praporní kurz.

Když se Andrzejczak v tomto týdnu vrátil do Brna na současnou Univerzitu obrany, aby se věnoval tématu ruské agrese proti Ukrajině, apeloval, že sice na Západ čeká několik globálních výzev, jakými je zejména sílící soupeření Spojených států a Číny, pro Polsko i pro Evropu je z hlediska bezpečnosti a prosperity však stále největší hrozbou právě Rusko.

I v Brně Andrzejczak upozorňoval, že přitom Rusko není tak slabé, jak si mnozí mohou myslet, a má podle něj zdrojový potenciál, který mu umožňuje financovat a zdrojově zabezpečit válku.

Přestože i od části českých politiků zaznívá referování o válce na Ukrajině coby o „Putinově“, Andrzejczak takovéto označení odmítá. Vzhledem k vysoké podpoře prezidentových kroků ruskou veřejností prý nejde ruskou invazi do sousedního státu označit za „Putinovu válku“.

Aktuálně je prý nejdůležitější, aby Západ vydržel Ukrajinu podporovat a zároveň posiloval i svou obranyschopnost. „Pokud nebudeme investovat do obrany, Rusko se vrátí,“ varoval generál Andrzejczak s odkazem na historickou zkušenost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…