Nacionalistická Národní fronta ovládla eurovolby ve Francii

26.05.2014 8:27

Nacionalistická Národní fronta (NF) Marine Le Penové vyhrála eurovolby ve Francii. Po sečtení čtyř pětin hlasů získala historický úspěch se ziskem 26 procent. Vládní socialisté jsou až třetí s necelými 14 procenty, když se před ně dostal i konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP), který těsně překonal dvacetiprocentní hranici. Vládní představitelé označují výsledek za politické zemětřesení a prezident François Hollande se dnes chce sejít se členy kabinetu.

Nacionalistická Národní fronta ovládla eurovolby ve Francii
Foto: Librabunda Blog
Popisek: Francouzský prezident Francois Hollande

Pro Le Penovou jde o vůbec první vítězství v celostátních volbách ve Francii, komentátoři navíc zdůrazňují nečekaně velký náskok před dvěma tradičními formacemi. Strana s výrazně antievropským a protipřistěhovaleckým programem získá 22 až 25 křesel místo současných tří.

Le Penová vyzvala k vypsání předčasných parlamentních voleb

Le Penová těží z roztříštěnosti tradičních pravicových stran, ale především z přetrvávající nízké obliby současné socialistické vlády a prezidenta Françoise Hollandea, která láme historické rekordy. Šéfka nacionalistů pod dojmem úspěchu okamžitě vyzvala prezidenta k rozpuštění parlamentu a vypsání nových parlamentních voleb.

Prezidentský Elysejský palác dal najevo, že ze špatných výsledků vládní strany bude třeba vyvodit důsledky. Hollande se dnes chce sejít s premiérem Manuelem Vallsem a některými ministry včetně šéfa diplomacie Laurenta Fabiuse.

Valls již po zveřejnění odhadů prohlásil, že jde o "zemětřesení". "Je to víc než varování, je to zemětřesení," konstatoval Fabius. Podobně se vyjádřili i konzervativci z UMP, kteří byli po minulých eurovolbách nejsilnější francouzskou stranou v Evropském parlamentu.

Nyní získala strana exprezidenta Nicolase Sarkozyho v přepočtu na mandáty 18 až 21 křesel. Socialisté si připíší 13 až 15 z celkového počtu 74 francouzských europoslanců.

Volební účast dosahovala podle odhadů zhruba 43 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…