Nacismus od jeho zrodu až po pád v komiksu

25.09.2019 18:18

Kladete si otázku, proč vypukla 2. světová válka, nejničivější válka v dějinách? Právě tuto otázku pomůže zodpovědět kniha Kronika nacismu, protože popisuje mimo jiné nacismus, který byl jednou z větví fašismu. V textové části budete sledovat vznik a vývoj fašistických hnutí v různých zemích od jejich počátků po konec 2. světové války. Sarkasticky psaná komiksová část se věnuje pouze německému nacismu se zaměřením na ústřední postavu hnutí Adolfa Hitlera. Knihu vydalo nakladatelství EDIKA.

Nacismus od jeho zrodu až po pád v komiksu
Foto: foto archiv
Popisek: Hitler s Bormannem a zakladatelem gestapa Hermannem Göringem

Začátkem září uplynulo 80 let od vypuknutí druhé světové války, dosud nejničivější války v lidské historii, kterou zapříčinil německý národní socialismus neboli nacismus. Byl jednou z větví fašismu, ideologického směru, jenž se zrodil na počátku 20. století a jako epidemie se velmi rychle rozlezl po celém evropském kontinentu. Nejúspěšněji zakořenil právě v Německu a v zemi svého původu – v Itálii. 
 
Kniha Kronika nacismu je rozdělena na psanou textovou a sarkasticky psanou komiksovou část. V textové sledujeme vznik a vývoj fašistických hnutí od jejich počátků až po konec druhé světové války a komiksová část se věnuje pouze německému nacismu se zaměřením na ústřední postavu hnutí Adolfa Hitlera. Děj začíná v roce 1919 s první schůzí zdánlivě bezvýznamné politické strany, ze které se později stala nechvalně známá nacistická partaj NSDAP. Komiks sleduje čtvrt století rozvoje strany, její uchvácení moci v zemi, vojenský vzestup Německa, rozpoutání války i konečný pád v roce 1945.
 
Autorem knihy je Zdeněk Ležák. Spisovatel, novinář a šéfredaktor časopisu ABC. Zaměřuje se především na tvorbu pro děti a mládež a tematicky na moderní technologie a historii. Je autorem úspěšných titulů Karel IV. – Pán světa, Stopa legionáře, Ve jménu Husa – Zrození kalicha, Jan Žižka – Bojovník ve jménu Husa, 100 let Československa v komiksu nebo Kronika bolševismu. 
 
Komiksovou část zpracoval ilustrátor a komiksový výtvarník Jakub Dušek, který se komiksu věnuje od roku 2004. Současně spolupracuje na hraných i animovaných projektech jako ilustrátor, scenárista a režisér.
 
Listovat titulem můžete po kliknutí na obálku:
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…