Nacistický kalendář: Drsná dohra s kriminálkou

09.06.2020 14:32

Vydání kalendáře s nacisty nakladatelstvím Naše vojsko má další dohru. Dnes v knihkupectví na pražském Smíchově zasahovala policie a obchod zůstal zavřený. Před vchodem hlídkovali kriminalisté v civilu. Píše o tom server Novinky.cz.

Nacistický kalendář: Drsná dohra s kriminálkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

Anketa

Měl by být odvolán radní ČT Zdeněk Šarapatka?

97%
3%
hlasovalo: 10028 lidí
Státní zastupitelství potvrdilo, že se prověřuje vydání kalendáře s nacisty. Policie zároveň potvrdila, že na případu pracuje odbor extremismu a terorismu. Mluvčí policie Eva Kropáčová nechtěla sdělit příliš informací. „V této věci si vyhradilo právo na poskytování informací Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5, a z tohoto důvodu se blíže nebudeme vyjadřovat,“ uvedla.

Mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala pak jen podotkl, že se věc týká prodeje kalendáře s portréty představitelů třetí říše. Obviněn, podle něj, zatím nikdo nebyl, policie sbírá důkazy.

Prověřování nakladatelství policií není prvním případem. V minulosti se muži zákona na Naše vojsko zaměřili kvůli tričkům a hrnkům s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera či zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V roce 2018 však byl tento případ uzavřen s tím, že se trestný čin nestal. I přesto v únoru letošního roku hrníčky s podobiznami nacistických vůdců rozlítily tehdejšího hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda natolik, že je před sochou svatého Václava v Praze rozbil.

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) koncem května oznámil, že vnitro vypovědělo smlouvu o nájmu skladu s nakladatelstvím Naše vojsko, protože vydalo kalendář s portréty osobností tzv. třetí říše. Podle ministra zboží tohoto typu nemá na pultech českých obchodů co dělat. Stejně tak smlouvu nakladatelství vypověděl i pražský magistrát, který mu pronajímá prostory prodejny na Smíchově. Na vydavatele bylo již podáno trestní oznámení a další se chystá, informoval Deník.cz. Ministr Petříček o záležitosti informoval po jednání s izraelským velvyslancem v Česku Danielem Meronem, který se na případ dotazoval.

„Informoval jsem ho, že trestní oznámení už bylo podáno a že Ministerstvo vnitra už vypovědělo nakladatelství smlouvu na sklad. Takové předměty nemají na pultech českých obchodů co dělat, zlehčují hrůzy nacistického režimu a zvlášť pro Izrael to musí být smutný pohled,“ přiblížil ministr zahraničních věcí ČR.

Z téhož důvodu smlouvu nakladatelství v dubnu s půlroční výpovědní lhůtou vypověděl i pražský magistrát na Andělu, kde mu pronajímá prostory prodejny na Smíchově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

8:05 „Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

„Slova, která popisují všechen hněv, který cítíme, pravděpodobně ještě nebyla vynalezena,“ napsal uk…