Nadávají novinářům v EU! Zlé, naříká Jourová

24.12.2021 14:41

V rámci Evropské unie se situace médií podle místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věry Jourové čím dál víc zhoršuje. Práce novináře se podle ní pro sílící útoky na média řadí mezi rizikové povolání, řekla rozhovoru pro Euroactiv.cz, kde zároveň opět kritizovala dění kolem médií v Maďarsku.

Nadávají novinářům v EU! Zlé, naříká Jourová
Foto: Repro YouTube Deutsche Welle Global Media Forum
Popisek: Eurokomisařka Věra Jourová

Jourová prý dostává denně e-maily o útocích od organizace chránící novináře. Samozřejmě existují státy, kde zaznamenává vyšší počet útoků, nechce je však konkrétně jmenovat. Dá se prý říct, že státy, kde jsou podmínky pro novináře slušné, jsou státy severní Evropy, jinak je to však v jižní či východní Evropě.

Trnem v oku je pro Jourovou se svým přístupem k médiím maďarský premiér Viktor Orbán. Reportéři bez hranic jej zařadili na seznam „mediálních predátorů“. Podle eurokomisařky je nepřijatelné, aby v unii vrcholní státní představitelé narušovali svobodu médií.

Původní zdroj ZDE

„Řekla jsem mnohokrát, že je to nepřijatelné, že to odporuje dobře zakořeněným tradicím, že média musí svobodně pracovat a že nesmí docházet k žádným tlakům na jejich práci. Nepřekvapuje mě, že je Orbán zařazen na tento seznam. O stav médií v Maďarsku máme dlouhodobě obavy.“

Stejně tak nahlíží na podobné chování i u slovinského premiéra Janeze Janši. „I tam byla řada incidentů, kdy pan premiér přímo zaútočil na konkrétní novináře a nebylo to právě přes fakta a přes argumenty, ale bylo to skutečně z kategorie slovních útoků. To je nepřijatelné a já to dlouhodobě kritizuji,“ dodala Jourová.

Ke zlepšení svobody médií může přispět i větší zájem lidí o tuto problematiku. „Když si lidé nebudou přát mít přístup k objektivním ověřeným informacím, tak se to nedá dlouhodobě udržet. Společnost by se měla začít zajímat o to, zda jejich stát nepotlačuje svobodu médií a svobodu slova, neboť tyto dva principy jsou úzce spojeny,“ uvedla.

V tomto ohledu velice pozorně sledovala, co se dělo před volbami kolem České televize: „Musím říct, že česká veřejnost zareagovala ve správnou chvíli správným způsobem. I ohlasy veřejnosti daly impulz k větší kuráži politiků, aby se zasadili o nezávislost České televize. Myslím, že je to dobrý příklad,“ uzavřela s tím, že potřebujeme zdravá, funkční média a novináře, kteří se nebudou bát o život a nebudou ve své práci omezováni.

EU dělá pro ochranu novinářů maximum, stále se ale pohybuje pouze v rovině doporučení. Jourová se chce kromě zvýšení transparentnosti vlastnictví zasadit o ochranu médií jako aktéra na společném trhu EU. „Myslím si, že tu panuje nepochopení a obrovské podcenění role médií ve společnosti. Naše legislativa půjde tímhle směrem konkrétněji, chtěli bychom, aby členské státy měly k dispozici nebo vytvořily síť nezávislých regulátorů, kteří budou na mediální trh dohlížet,“ dodala místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…