Nadělal by si do trenek! Bakalův novinář Tabery to ostře schytal od místopředsedy ČSSD

29.05.2018 18:16

Místopředseda sociální demokracie Jaroslav Foldyna se pustil do šéfredaktora Bakalova Respektu Erika Taberyho. Ten ho v předchozím čísle kritizoval za to, že se označil za vlastence. Správný vlastenec prý o sobě neříká, že je vlastenec. Foldyna se naštval a spustil výčet argumentů.

Nadělal by si do trenek! Bakalův novinář Tabery to ostře schytal od místopředsedy ČSSD
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jaroslav Foldyna

„Veřejně jsem řekl, že jsem vlastenec. Je s podivem, kolik tato věta vyvolala reakcí. Na ty kladné, kterých byla většina, jsem se snažil podle možností odpovídat a ještě jednou za ně všem děkuji. Nad těmi zápornými jsem mávl rukou, protože s jejich autory nemá smysl diskutovat. Těmto lidem nejde o polemiku, ale pouze o nadávky. Je to pořád dokola: hnědnutí, nácek, xenofob, došlo dokonce i na homofoba, a to i přestože o homosexuálech jsem ve svém videu vůbec nemluvil (možná tedy příště). Hodně frekventovaný byl samozřejmě také ‚ruský šváb‘ a ‚Putinův agent‘ – to už je ale jaksi v základní výbavě. Dál však už nic… Ti, které slovo ‚vlastenec‘ dostane do varu, mě zklamali – jejich invence je opravdu chabá. Doporučuji proto politickým ‚(ne)ziskovkám‘, aby v oblasti kreativity nadávek zapracovaly a začaly pořádat příslušné kurzy a školení – peněz ze státního rozpočtu na to dostávají dost,“ píše Foldyna v příspěvku pro ParlamentníListy.cz.

Taberyho urážky, kdy mluvil o „verbálním hrdinství“ a „nemohoucnosti“, ho prý potěšily. „Jde o novou variantu xenofobů, nácků, zahnědlíků, Putinových zaprodanců a dalších, dnes už otřepaných nadávek. Osočování z mnohonásobné lži (samozřejmě nekonkrétní a bez důkazů) sice nepřekvapilo, ale celkově musím autorovi této zmodernizované verze nadávek a urážek přiznat určitou dávku fantazie,“ pokračuje místopředseda sociální demokracie.

Vlastenci jsou podle Taberyho všichni lidé, ale pouze tehdy, když to o sobě netvrdí. To Foldynu zvedlo ze židle. „Tato jistě velmi progresivní myšlenka by se dala shrnout do věty: ‚Pokud tvrdím, že něčím jsem, tak to znamená, že tím ve skutečnosti nejsem, zatímco pokud netvrdím, že něčím jsem, tak to znamená, že tím ve skutečnosti opravdu jsem.‘ Jestliže tuto originální dialektiku rozvineme, pak musíme nevyhnutelně dojít k závěru, že: ‚Skutečnost, kterou chceme popsat, musíme popsat protikladně či zcela zamlčet, abychom dosáhli pravdivého popisu dané skutečnosti.‘ Výborně, pokud tedy budeme všichni používat tento postup (navrhuji název ‚Taberyho dialektika‘), tak se svět stane mnohem pestřejším a napínavějším. Pokud o sobě někdo prohlásí, že je bělochem, bude považován za maskovaného černocha. Muž nebude říkat, že je mužem, protože by tím přiznal, že mužem ve skutečnosti není. Nikdo už nebude říkat například také to, že má rád své děti, protože tím jenom přizná, že je rád nemá,“ rozvinul dále údajnou logiku šéfa Respektu.

„Na základě mnohých diskusí s mnoha lidmi jsem zjistil, že největšími ‚válečníky‘ jsou zejména hrdinové pera, kteří moc dobře vědí, že sami válčit nepůjdou. Lidé natolik chrabří, že neváhají kdykoli riskovat zdraví a životy druhých. Lidé, jejichž jedinou ‚jizvou z boje‘ je ta, kterou si udělali, když se v kanceláři pořezali o papír. Zjistil jsem, že nejvášnivějšími milovníky bitevních polí jsou zejména ti, kteří si sami z hrozby byť jen pouhé facky nadělají do trenek. To je nejspíš také případ velkého pana Taberyho, člověka, novináře a aktivisty, který tak rád pranýřuje Čechy za jejich, jak on sám říká, ‚českou malost‘. Třeba se ale mýlím a pan Tabery překvapí,“ konstatuje Jaroslav Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…