Nádherný podzim solidarity, řekněme ne nenávisti. Berlínem prošel průvod posvěcený oficiálními autoritami

14.10.2018 11:36

V centru Berlína bylo v sobotu hodně živo. Odehrála se tam demonstrace proti xenofobii a rasismu. Pořadatelé očekávali, že dorazí asi 40 tisíc lidí. Nakonec to bylo podle tvrzení demonstrantů 240 tisíc, média odhadovala „přes sto tisíc“. Demonstranti si s sebou přinesli transparenty s nápisy „Rasismus není alternativou“ nebo „Řekněte ne nenávisti vůči muslimům“. Informuje o tom server deníku Bild. Tentýž server však také přináší jeden varovný komentář.

Nádherný podzim solidarity, řekněme ne nenávisti. Berlínem prošel průvod posvěcený oficiálními autoritami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

V centru Berlína na náměstí Alexanderplatz v sobotu v poledne odstartovala demonstrace proti xenofobii a rasismu. Akce nesla název „Za otevřenou a svobodnou společnost – solidarita místo vyloučení“. Pořadatelé předpokládali, že dorazí asi tak 40 tisíc lidí. Nakonec dorazilo přes 200 tisíc účastníků. Organizátoři hovořili dokonce o 240 tisících. Policie krátce po poledni odhadovala velikost davu na sto tisíc hlav, ale v průběhu odpoledne policisté na sociální síti twitter změnili odhad tak, že „odhady organizátorů nejsou nereálné“.

„V Berlíně prožíváme nádherný podzim solidarity,“ prohlásila na akci jedna z pořadatelek Anna Spangenbergová. Lidé si přinesli balónky a transparenty s nápisy jako „Rasismus není alternativou“ nebo „Řekněte ne nenávisti vůči muslimům“. Na akci zaznívala hesla o zastavení pravicových radikálů, o zastavení umírání uprchlíků ve Středozemním moři a o konci škrtů v sociální oblasti. 

Na průvod zvaly proimigrační strany i neziskové organizace, podporu vyjadřovaly televizní i hudební hvězdy.

Server deníku Bild však k akci přinesl i jeden varovný komentář. Publicista Julian Röpcke v něm varuje, že akce se zúčastnili nejen „obyčejní Němci“, ale také levicoví radikálové, anarchisté. Novinář uznává, že je třeba čelit pravicovým radikálům, ale ne tím, že ustoupíme radikálům levicovým. Od obou je prý třeba držet si odstup.

Stačí se podívat, jaká hesla propagují tito radikálové na svých transparentech. „V tajných službách se skrývají sionisté, kteří šíří po světě zlo“, hlásal jeden z oněch transparentů. Röpcke doplnil, že jde o klasické antisemitské heslo, které nemá nic společného s realitou.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…