Nadprůměrné platy neberou jen ministři, ale i developeři nebo železničáři

22.06.2012 8:41

Firmy se pomalu oklepávají z krizových let. Anketa Lidových novin (LN) ukázala, že nadprůměrné platy dnes neberou jen ministři a jejich náměstci, jak si občané často myslí. Slušně se daří i zaměstnancům Českých drah, Dopravního podniku Praha, ale mimopražským firmám. Přesto, o průměrné mzdě si může velká část zaměstnanců nechat jen zdát.

Nadprůměrné platy neberou jen ministři, ale i developeři nebo železničáři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

O průměrné mzdě, která v tuto chvíli přesahuje 24 tisíc korun, toho bylo napsáno již hodně. Často se opakuje tvrzení, že většina národa na ni nedosáhne, stejně tak jako výrok, že takhle vysoká je díky platu ministrů a jejich náměstků. Dnešní Lidové noviny (LN) ale přinášejí informaci, ze které vyplývá, že se firmám v Česku zase začíná dařit a zvedají mzdy svých zaměstnanců. Např. v pražské developerské firmě si zaměstnanci mohou přijít až na 52 554 korun.

V některých regionech je průměrná mzda jen snem

Nejvíce, průměrně 52 554 korun, brali podle zjištění LN zaměstnanci firmy, která staví byty v Praze. „Chci špičkové lidi a požaduji po nich stoprocentní nasazení. Tito pracovníci si zaslouží adekvátní nadstandardní ohodnocení,“ říká ředitel a majitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. Meziročně Ekospol zvýšil platy o 2,7 procenta.

Ankety, která zjišťovala, zda firmy v poslední době sahají ke zvyšování mezd, se zúčastnila padesátka společností a mzdy zvyšuje většina z nich, nevyjímaje Škodu Auto, České dráhy nebo zaměstnanci Dopravního podniku Praha. Zmínění železničáři si měsíčně přijdou na částku přesahující šestadvacet tisíc korun.

Podle všeho se ale daří i řadě mimopražských firem. Kupříkladu dvanáct set přidala svým lidem i firma Grund z Mladých Buků u Trutnova. Dnes tam berou průměrně 19 530 korun měsíčně. Pravda, tady průměrné mzdy nedosahují ani po zvýšení platů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…