Nadstandardy ne, lepší by bylo připojištění, radí chirurg

09.08.2012 18:58

Podle ředitele brněnského centra kardiovaskulární chirurgie Petra Němce nejsou nadstandardy zrovna nejlepší řešení ve zdravotnictví. Sám by uvítal spíše možnost se připojistit, odkud by se pak braly peníze na náročnější úkony.

Nadstandardy ne, lepší by bylo připojištění, radí chirurg
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

„Právě u starších pacientů je ekonomická síla většinou velmi omezená, takže jakýkoliv další výdaj, který nazývejme nadstandard a je nutný přímo z kapsy pacienta, může být problém,“ uvedl v Impulsech Václava Moravce Petr Němec.

Ředitel brněnského Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie má však řešení. „Myslím si, že daleko systémovějším řešením by bylo, kdyby dotyčný pacient měl možnost se komerčně připojistit. Což jsou kroky, které se připravují, ale stále ještě nejsou zatím v praxi zavedeny,“ vysvětlil v pořadu.

„Ty nadstandardní služby nebo výkony nebo léčení, která jsou extrémně drahá, by vlastně byly placeny z tohoto připojištění, aniž by pacient fyzicky musel sahat do své vlastní kapsy,“ dodal Němec. Podle něj by to celý proces usnadnilo.

Připustil, že ani ve svém oboru se ale nadstandardům nevyhne. „V tom našem je to trošku složitější v tom, že všechny srdeční operace jsou operace, které patří do těch náročnějších,“ prohlásil. „V okamžiku, kdy je chirurg na určité úrovni, tak může vykonávat určitou úroveň těchto operací,“ doplnil.

Daný úkon tak na pracovišti provádí jen třeba dva operatéři. Výběr tedy není až tak velký. „Proto představa, že moji operaci bude dělat ten, kterého si vyberu, sice principiálně je možná, ale znamená to, že buďto budu čekat, než ten dotyčný bude mít čas, a nebo riskuji, že si vyberu někoho, kdo třeba na první pohled je schopen tu operaci udělat, ale ve skutečnosti to tak úplně není,“ uzavřel Němec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…