Nagyová padla. Vystrčil ovládl Jihlavu. Podívejte se ale, co mezitím rozjel Kalousek

01.10.2022 15:00 | Ze sítí

V závěru předvolební kampaně v ostře sledovaném senátním obvodě Jihlava přišla koalice SPOLU s posměšnou přezdívkou pro protikandidátku Miloše Vystrčila. Janě Nagyové začali na sociálních sítích říkat „štangle salámu“. A Miroslav Kalousek se pustil do úvah, zda podarování voliče šiškou salámu není porušením pravidel kampaně. Bylo mu vysvětleno, že není.

Nagyová padla. Vystrčil ovládl Jihlavu. Podívejte se ale, co mezitím rozjel Kalousek
Foto: Hana Brožková
Popisek: Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek nazývá Janu Nagyovou jako „paní obžalovaná“. A její procesní roli v kauze Čapí hnízdo spojuje i s její předvolební kampaní do Senátu. V jejím rámci totiž kandidátka rozdávala voličům zabalený salám.

„Kdyby paní obžalovaná Nagyová rozdávala stokoruny, už by se to řešilo jako nakupování hlasů,“ podotýká bývalý ministr financí. A ptá se, zda je v pořádku rozdávat šišky salámu v přibližně stejné hodnotě.

Takové věci má řešit Úřad pro dohled nad financováním politických stran. O něm ale Kalousek říká, že je dlouhodobě k ničemu a salámová aféra jej v tom jenom utvrdila. „S rušením zbytečných úřadů bych začal u něj,“ vzkazuje strážcům politického financování.

Twitterový účet provozuje i Jan Outlý, ředitel zmíněného úřadu, který odpověděl: „Pane Kalousku, jako inteligentní člověk víte, že píšete s prominutím pitomost, ale z povinnosti reaguji,“ odepsal. A s přiloženou fotografií namazaných chlebů vedle propagačních materiálů koalice SPOLU vysvětlil, že potraviny jsou přípustnou součástí předvolební kampaně, pokud jsou řádně vyúčtovány ve volebních výdajích, které úřad kontroluje.

To se Miroslavu Kalouskovi nelíbilo: „Chleba se sádlem je pohoštění. Salám v obchodním balení je úplatek. Jenom mi potvrzujete můj názor, že ten úřad je na nic,“ odepsal Outlému.

„Na lajky dobrý, ale sám víte, že salám i chleba by byly úplatkem, kdyby byly podmíněny udělením hlasu, jinak ne,“ pokračoval v polemice Outlý. A pokud s tím mají politici problém, mají změnit legislativu, na což politiky on sám upozorňuje.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Ale uživatelé Twitteru se pustili do ještě odvážnějších úvah na téma hranice mezi občerstvením a darem. „Chleba se sádlem (koblihu apod.) můžete nanejvýš hned zkonzumovat, ale těžko to někde zpeněžíte. Zato taková štangle trvanlivého salámu se dá i později dál prodat,“ přemítal jeden z diskutujících.

„Kampaně jsou pestré. Řešil se dokonce i kandidát, který v rámci kampaně rozdával desetitisíce,“ podotkl ředitel Outlý s odkazem na příslušnou kontrolu.

Jinak se debata pod Kalouskovým příspěvkem proměnila ve vtipkování o kvalitě uzenin z holdingu Agrofert a podílu masa.

Miroslava Němcová, která z Vysočiny pochází a Miloše Vystrčila aktivně podporovala, se nepouštěla do juristických úvah, ale prostě kandidátku hnutí ANO nazvala „štanglí salámu“. A věří, že uzenina do horní komory českého parlamentu nepatří a neprojde. „Nevěřím, že v Senátu bude za Jihlavsko zasedat obžalovaná štangle salámu. Prostě to není možné. David porazí Goliáše. Na tuty,“ věřila.

Miloši Vystrčilovi pak gratulovala už po sečtení 60 procent hlasů. Nakonec kandidát SPOLU skutečně uspěl, když získal 16.128 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…