Náhradní výživné zaplatí stát. Ježíšek přišel letos dříve, mají radost ministři ČSSD

17.12.2020 15:17

Návrh zákona na zavedení náhradního výživného schválil Senát. Ten pomůže dětem samoživitelek a samoživitelů, kterým druhý rodič neplatí výživné. O náhradní výživné bude moct rodič požádat skrz Úřad práce v maximální výši 3 tisíce korun. Úspěch návrhu ministryně Jany Maláčové ocenil na facebooku předseda sociální demokracie Jan Hamáček.

Náhradní výživné zaplatí stát. Ježíšek přišel letos dříve, mají radost ministři ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová a Jan Hamáček

Zákon má platit od července příštího roku, nyní již zbývá jen podpis prezidenta. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová schválení zákona označila za nejlepší vánoční dárek. Náhradní výživné se týká zhruba 24 tisíc samoživitelů. 
 
„Skláním klobouk před všemi samoživitelkami a samoživiteli, kteří prožívají život v roli mámy i táty najednou. Být na všechno sám vyžaduje přímo medvědí sílu! Nikdo se jich neptá, jestli to zvládnou. Prostě musí zatnout zuby a najít dvakrát tolik energie,“ uvedla Maláčová.
 

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí
 
Schválení Senátu ocenil i předseda ČSSD. „Vychovávat dítě je dnes velmi náročné. Pokud jste na to sám nebo sama a druhý rodič na dítě neplatí, musí to být ještě mnohem složitější. Na rodiče, který alimenty neplatí, přijde exekutor. A tam, kde nepomůže, pomůže stát náhradním výživným. A to ve výši až 3 000 Kč. Po neplatícím hříšníkovi to pak bude stát vymáhat. Hlavní prioritou musí být vždy ochránit děti a zajistit, aby měly, co jíst, co si obléknout nebo z čeho se učit,“ napsal Jan Hamáček na facebooku. 
 
Na balíčku vymáhání po neplatícím rodiči se již na MPSV pracuje. „Spolupracujeme přitom s poslanci z různých politických stran a na neplatiče si vážně došlápneme. Jak je možné, že nemají peníze pro dítě, ale na rybářský lístek nebo vstupenku na fotbal jim zbývá?“ dodala ministryně Maláčová. 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…