Naléhavá prosba na Babiše. Vy to sám neuřídíte, varuje odborník

23.10.2020 6:11

Tomáš Šebek pracuje jako lékař v pražské Nemocnici na Františku, má však zkušenosti i z projektů neziskové organizace Lékaři bez hranic. Léčil i lidi v Jižním Súdánu, kde se epidemiím bohužel daří. Se svou zkušeností říká: hlavně nepanikařme, Česko situaci zvládne. Zkritizoval ale plán na zřízení polní nemocnice v Letňanech. Místo toho nabídl zcela jinou cestu. Svobodu pro ředitele nemocnic, svobodu pro primáře, svobodu pro starosty, svobodu pro hejtmany.

Naléhavá prosba na Babiše. Vy to sám neuřídíte, varuje odborník
Foto: FB A. Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Lékař Tomáš Šebek pracuje v pražské Nemocnici na Františku, ale má za sebou také šest misí s neziskovou organizací Lékaři bez Hranic. Pomáhal zachraňovat životy dětí i dospělých ve válkou sužovaném Afghánistánu a vyrazil také do afrického Jižního Súdánu, kde se až příliš daří tropickým a infekčním nemocem všeho druhu.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV své spoluobčany nabádal především ke klidu. Je přesvědčen, že české zdravotnictví koronavirovou krizi zvládne, ale zdůraznil, že panika ničemu nepomůže. „Myslím, že toho strachu ve společnosti je příliš a že to možná celou situaci zhoršuje. Já bych se pořád snažil i za dramatické situace uklidňovat, proto si myslím, že se to zvládne,“ pravil Šebek.

K nápadu na postavení polní nemocnice v pražských Letňanech je ale velmi skeptický. Nepochybuje, že armáda dokáže nemocnici postavit a dodat sem i potřebné přístroje, ale je přesvědčen, že tu budou scházet lidské zdroje. Ty by viděl raději v kamenných nemocnicích. V těchto kamenných nemocnicích by prý klidně zřídil i nějaké přesunuté stanoviště, na kterém by se třídili pacienti. Systém by si prý mohl nastavit každý z ředitelů daného zařízení podle svého. Dát jim volnou ruku by podle Šebka bylo ku prospěchu věci.

V tento moment bychom měli totálně decentralizovat, místo toho centrálního plánování, a nechat to na těch lokálních komunitách, to znamená u každého starosty a hejtmana v kraji. Organizovat tu péči na místě, kde to ti lidé dobře znají, než vlastně stavět takovéto projekty na zelené louce. ... Dal bych těm ředitelům možnost, aby volně rozhodovali a netrestal je, protože je jasné, že dojde k nějakým chybám, ale není dobré hrozit jim zákonem,“ podotkl Šebek. „Tu sílu bych napřel do restrukturalizace péče v baráku, ve kterém to znám od ředitele až do posledního sanitáře,“ doplnil.

Ředitel, který zná svou nemocnici, prý nejlíp ví, kam poslat mediky, které dostane k dispozici. Stejně tak má ve své nemocnici jistou autoritu, na které může stavět.

„Vy nemůžete uřídit tu krizi ze shora,“ prohlásil jasně v narážce na vládu Andreje Babiše (ANO).   

Vláda upřesnila, že polní nemocnice v Letňaněch bude určena pro doléčení pacientů, kteří jsou z nemoci covid-19 v podstatě vyléčení, ale vykazují pozitivitu, takže se nemohou vrátit např. do domovů důchodců.

„Já jsem zastáncem toho, že by se mělo přestat tolik mluvit a začít víc dělat,“ shrnul svůj pohled Šebek.

Když se nějaký nápad v jedné z českých nemocnic osvědčí, ostatní nemocnice ho mohou převzít.  

Než se rozloučil s moderátorem Martinem Veselovským, požádal své spoluobčany, aby udělali všechno pro to, aby posílili svou imunitu. „Kdo má tu možnost, tak já bych řekl, běžte ven, běžte do přírody. Dělejte všechno pro to, abyste posílili svou imunitu a nedostali letos ani běžnou rýmu,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…