Nalijme si čistého vína. Po odchodu Roberta Šlachty je zde pár údajů a informací

10.06.2016 11:24

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta odchází podle svého vyjádření do civilu. Obává se, že po sloučení jeho útvaru s protikorupční policií, bude ohroženo či dokonce znemožněno vyšetřování korupčních politických případů.

Nalijme si čistého vína. Po odchodu Roberta Šlachty je zde pár údajů a informací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

Anketa

Litujete, že plukovník Robert Šlachta odchází od policie?

77%
18%
hlasovalo: 13487 lidí

Nalejme si ale čistého vína, Šlachtův útvar dlouhodobě překračoval kompetence dané Policejním prezídiem, korupci má vyšetřovat pouze Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, v několika případech vnikli i do vod Generální inspekce bezpečnostních sborů. Neexistují přesné informace, kolik z mediálně masírovaných kauz se ÚOOZ, soudy pravomocně odsoudily, a útvar sám tyto informace na žádost ParlamentníchListů.cz odmítl poskytnout, s tím, že „nějakou samostatnou tabulku nevede“.

Zarážející na divadelní hře Roberta Šlachty je fakt, že se sám v roce 2007 podílel na reformě policie pod názvem „Jsme jeden tým“, která se velmi blíží té, kvůli které ohlásil odchod do civilu, a tehdy řady policie opustit nehodlal.

Tehdejší reforma měla čtyři body - personál policie, trestní řízení, organizační strukturu a úniky informací z policejních spisů. Jedna z významných změn měla postihnout vedení trestního řízení. V minulosti docházelo často k tomu, že na velkých kriminálních případech pracovalo víc útvarů, které si místo spolupráce spíš škodily. „Na velkých případech budou od teď pracovat speciálně složené týmy napříč útvary. Odpadnou tak kompetenční spory a zbytečná administrativa,“ vysvětlil tehdy náměstek Policejního prezidenta Jiří Houba. V organizaci útvarů mělo dojít k jistému zeštíhlení, protože se měl snížit velký počet řídících funkcí.  Šlachta byl v té době zástupce ředitele republikové kriminálky a následně byl jmenován šéfem ÚOOZ, kde nahradil Jana Kubiceho. Šlachta se po oznámení dotkl citlivého tématu - bývalého sporu Jana Kubiceho s šéfem Národní protidrogové centrály Jiřím Komorousem. „Něco takového se nesmí opakovat. Garantuji, že dodržíme tu myšlenku a skutečně budeme jeden tým,“ řekl tehdy Šlachta. Jeho slova se po letech ukázala jako nepravdivá, usurpoval si za vydatné podpory některých žalobců pravomoci ostatních složek, jeho detektivové otevřeně vystupovali proti práci ostatních kolegů.

ParlamentníListy.cz proto chtěly proto ještě před Šlachtovým odchodem znát názor na reformu a také například to, jak jsou jeho detektivové při vyšetřování úspěšní. „Obdrželi jsme Vaše dotazy, týkající se reorganizace policejních útvarů. Dosud jsme s ničím nebyli seznámeni a nemáme tedy žádné relevantní informace. Proto se náš útvar v této chvíli nebude v této souvislosti k ničemu vyjadřovat,“ začal s odpověďmi mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Šlachtův útvar se v letošním roce k nové problematice kybernetické kriminality rozrostl na cca 500 policistů a občanských zaměstnanců. „Ucelený přehled o jednotlivých trestních řízeních ve stádiu vyšetřování je veřejně přístupný na našich webových stránkách, kde najdete kompletní seznam tiskových zpráv od roku 2008. Výjimku tvoří pouze ty případy, u kterých si poskytování jakýchkoliv informací vyhradili dozorující státní zastupitelství. Nějakou samostatnou tabulku zpracovanou nemáme,“ zareagoval Hanták na otázku, kolik případů se ÚOOZ skutečně podařilo dotáhnout do konce, tedy do pravomocného rozsudku. „Informace o tom, kolik našich kauz bylo odsouzeno či zproštěno nemáme. Vyšetřování i následná soudní projednávání jsou totiž mnohdy záležitostí i několika let. Předpokládáme, že nějakou hlubší analýzu činnosti našeho útvaru by mohlo mít v současné době zpracovanou Policejní prezidium,“ dodal Hanták. Poslední výroční zpráva ÚOOZ, dohledatelná na internetu, je z roku 2011. Policejní prezídium na otázky ParlamentníchListů.cz nezareagovalo.

ParlamentníListy.cz proto položily stejné dotazy  protikorupční policii, Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Jak se staví k reorganizaci? „Vnímáme to jako rozhodnutí nadřízených, které budeme respektovat, a plně odkazujeme na oficiální prohlášení vedení Policejního prezidia,“ sdělil mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej. Na útvaru pracuje celkem 352 policistů, tedy o 150 méně, než ve Šlachtově týmu. Detektivové zahajují ročně průměrně 400 spisů, z nichž necelá čtvrtina je pravomocně odsouzena (viz grafika).

Podle oficiálních statistik Policejního prezidia detektivové obou útvarů dotáhnou k obžalobě zhruba 94 procent otevřených případů. Šlachtův ÚOOZ loni zahájil 45 kauz, kdežto protikorupční policie o 134 více. Celkově v rámci svých případů lovci mafiánů v roce 2015 obvinili 45 lidí a protikorupční detektivové zahájili trestní stíhání v 72 případech. Znovu připomeňme, že na ÚOOZ je zaměstnáno 500 policistů a občanských zaměstnanců na ÚOKFK pracuje 352 policistů.

Kauza Šlachta se přitom dostává už do pitoreskní fáze. Šlachta končí, obává se konce vyšetřování korupce, které mu nepřísluší a obává se rovněž úniků informací. Jenže už nějakou dobu unikají cíleně informace o různých případech z ÚOOZ především do novin ministra financí Andreje Babiše, především Lidových novin nebo týdeníku Respekt. Olomoučtí státní zástupci si kvůli možným únikům stáhli k sobě dvě citlivé kauzy, o nichž zmiňovaná média informovala jak na běžícím páse. Dokonce přišli s myšlenkou, že celá reorganizace policie je cíleným pokusem o Šlachtovo zničení. To už je trochu moc i na dobrého vojáka Švejka.

Historie ÚOOZ se tedy, zdá se, uzavírá. Co si o něm budeme nejspíš pamatovat? To, že Jan Kubice jej vybudoval a Robert Šlachta svými hurá akcemi, ohýbáním práva, a hysterickými reakcemi zničil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…