Náměstek Stropnický promluvil o Pražských stavebních předpisech. Dá se prý čekat ledacos

04.01.2015 12:31

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová sdělila v pátek v Českém rozhlase záměr ministerstva zrušit Pražské stavební předpisy. Podle všeho tak nevyhoví žádosti Prahy z prosince loňského roku, ve které náměstek primátorky Matěj Stropnický žádal o lhůtu 200 dnů na vyřešení připomínek ministerstva. Magistrát se informaci oficiálně dozví z dopisu, který MMR zašle do konce ledna. Stropnický vysvětloval, co se bude kolem Pražských stavebních předpisů dít dále, a to na serveru Lidovky.cz.

Náměstek Stropnický promluvil o Pražských stavebních předpisech. Dá se prý čekat ledacos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

„Přesně uvidíme až podle oficiálního odůvodnění ministerstva. Záleží, jestli nám ministerstvo pozastaví jenom část předpisů, nebo celé. Do té doby jsme v rovině spekulací. V souladu s usnesením, které bylo přijato ještě před Vánoci, je jisté to, že do konce ledna předložím Radě hlavního města Prahy zadání novelizace Pražských stavebních předpisů. Ať už bude rozhodnutí ministerstva jakékoli,“ řekl náměstek Stropnický.

Hlavní problém je podle něj nejisté právní prostředí. „Do září tady platila obecně technická vyhláška, předchůdce prvních předpisů. Od 1. října se město řídí Pražskými stavebními předpisy. Pokud v průběhu ledna jejich platnost skončí a začne platit celostátní vyhláška, která v Praze nikdy neplatila, půjde o třetí právní předpis v průběhu půl roku. To není úplně fér vůči těm, kteří připravují stavební projekty a budou je tak muset poněkolikáté přepracovávat,“ uvedl Stropnický.

Veškeré případné soudní spory za náhradu škod budou totiž vedené proti státu. „Ministerstvo by mělo zvážit, jestli je riziko plynoucí z toho, že Pražské stavební předpisy budou platit větší než to, když nebudou platit. A ve kterém případě pak budou škody pro stát větší, “ dodává.

Na otázku, zda hrozí „zaplevelení” Prahy billboardy, Stropnický odpovděl: „Udělám všechno pro to, aby k tomu v žádném případě nedošlo. Před Vánoci jsem zadal Institutu plánování a rozvoje, odboru územního plánu a stavebnímu odboru připravit návrh souboru opatření, která zjistí všechny možnosti města, jak zabránit prodlužování smluv nebo instalaci nových samostatně stojících reklamních nosičů. S tím, že o jedné možnosti vím určitě. Jsme účastníkem všech stavebních řízení o povolení instalace nových nosičů a jako samospráva v nich můžeme vystupovat s nesouhlasem, případně se proti jednotlivým rozhodnutím odvolávat. Je pravděpodobné, že když bude město takto postupovat po tu přechodnou dobu zhruba půl roku, stavební úřady nestihnou dojít k závěru.”

Zaplavení nehrozí ani památkové zóně. „Tam je to v první řadě na kulatém razítku památkářů. Jak v památkové rezervaci (oblast Prahy 1, Staré Město), památkové zóně (Žižkov, Vinohrady, Smíchov, Holešovice) i ochranném pásmu památkové rezervace (oblast cca v rámci Městského okruhu) je dneska značná regulace a památkáři se opakovaně vyjádřili, že ani dnes, ani před platností PSP billboardy nepovolovali. Pokud ke zrušení předpisů v lednu dojde, tak z usnesení Rady hl. města Prahy z 19. prosince vyplývá, že když nebude možný jiný postup, využijeme právní kroky. Zatím můžu potvrdit jen tolik, že právní cestu nevylučujeme,“ dodal Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…