Namočit hlavu a spláchnout, udeřil Foldyna na umělce, kteří potupili Zemana

12.11.2013 20:00

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna se ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz tvrdě obul do „politického kabaretu“ parodujícího prezidenta republiky Miloše Zemana ve hře "Miloš Ubu aneb... málem králem", který si v pondělí večer ve foyeru Nové scény Národního divadla odbyl svou premiéru.

Namočit hlavu a spláchnout, udeřil Foldyna na umělce, kteří potupili Zemana
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jaroslav Foldyna

„Je to zvrácenost, jako, když čteme o zániku Říše římské. Co nás čeká příště? Máme mít respekt a úctu k vlastním státním symbolům, ale i k symbolům cizích zemí. Když se takto někdo chová, myslím si, že se opravdu dopouští hanobení. Jestli se na to dívá mládež, tak pak od nich nemůžeme čekat, že bude oslavovat 28. říjen, že bude respektovat Svatého Václava. Jestliže se tady 'elita národa – umělci' baví tímto zvrhlým způsobem, tak možná by to chtělo jejich hlavu trošičku namočit do té reálné toalety a spláchnout,“ řekl Jaroslav Foldyna Parlamentním listům.

V ostrém odmítnutí zmíněného představení však poslanec Foldyna nezůstal sám. Jedním z dalších, jehož představení znechutilo, je válečný veterán, někdejší příslušník britského Královského letectva a místopředseda Českého svazu bojovníků za svobodu Pavel Vranský, který 28. října obdržel z rukou prezidenta medaili Za zásluhy. „Právě dnes jsme zasedali a přijali rezoluci jak proti umělcům, tak proti novinářům, kteří takto hanobí hlavu státu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz místopředseda ČBS Vranský.

Autorem této divadelní hry je novinář Ondřej Formánek a režisér Tomáš Svoboda. Ten má také na svědomí sérii představení s názvem Blonďatá bestie, pojednávající o rozkolu ve Věcech veřejných a odposleších Kristýny Kočí. Pondělní premiéra politické grotesky namířené proti prezidentovi vznikla na motivy absurdního dramatu Alfreda Jerryho Ubu králem.

Jak vidím klenoty, tak se mi udělá blbě

Postava Miloše Ubu alias Miloše Zemana popíjí ve hře slivovici z lahví schovaných za toaletami. „Kdybych byl prezidentem, tak bych si udělal konzilium lékařů, kteří by mi léčili kocovinu už dopoledne. A ministra zdravotnictví, který by mi dal oficiální prohlášení o tom, že já vůbec nechlastám,“ říká postava Zemana s virózou. „Já jak vidím klenoty, tak se mi udělá blbě,“ říká v inscenaci také Miloš Ubu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka, jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…