Nenávist Petra Pitharta. Expremiér nechápe jeho výhrůžky Zemanovi

04.12.2021 14:44 | Komentář

Expremiér Petr Pithart míní, že je třeba prezidenta Zemana dočasně zbavit pravomocí a jednat, neboť covid na nikoho nečeká a nová vláda musí mít prostor jednat. Jenže když se toto dočetl další bývalý premiér Jiří Paroubek, Pithartovi rázně odpověděl. Nahlédněte.

Nenávist Petra Pitharta. Expremiér nechápe jeho výhrůžky Zemanovi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Pithart na besedě v Chrudimi

Expremiér za ČSSD Jiří Paroubek se obul do jednoho ze svých předchůdců, do někdejšího premiéra a bývalého předsedy Senátu Petra Pitharta. Paroubkovi se ani trochu nelíbí, že Pithart vyzval ke zbavení prezidenta Miloše Zemana pravomocí, neboť svým počínáním a zpovídáním budoucích ministrů zdržuje jmenování vlády s důvěrou a prodlužuje tak covidovou krizi v naší zemi a jako nejvyšší český politik prý nese spoluzodpovědnost za rostoucí počet úmrtí spojených s covidem v České republice.

Paroubek má naproti tomu za to, že chce-li se Zeman scházet s ministry, jen to znamená, že dobře dělá práci prezidenta. „Tento jeho zájem  svědčí jednoznačně o tom, že Zeman chce vykonávat svou funkci zodpovědně,“ napsal Paroubek v komentáři pro server VašeVěc.cz. „Čím by se ale prezident volený v přímé volbě vším lidem měl jinak zabývat? Krmením daňků v lánské oboře?“ zeptal se.

Pithartova argumentace je podle něj jednostranná, ale i demagogická. A expremiér si klade otázku, kde se v kdysi umírněném státníhovi bere taková nenávist.

Jenže tím ještě neskončil. Petru Pithartovi zasadil ještě jeden slovní štulec.

„Byl jsem jedním z těch, kdo prosadili změnou Ústavy přímou volbu prezidenta republiky všemi občany. Mou snahou a zájmem v té době bylo (a tento záměr je platný do dneška), že přímou volbou posílený prezident republiky je potenciální brzdou partitokracii, tedy neomezené vládě politických stran. Složení vlády by zkrátka nemělo zcela záviset jen na premiérovi. Vyhrožovat prezidentovi eliminací z úřadu, pokud nebude politicky povolný, jak to dělá ve svém  článku  P. Pithart, je, mírně řečeno, nevkusné. Každý z nás se s přibývajícími roky mění. P. Pithartovi s lety ubylo umírněnosti a bohužel i moudrosti, kterou jsem u něj dříve tak obdivoval,“ uzavřel Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…