Napětí před řeckými volbami roste: Tsiprasova Syriza ztratila náskok, do vedení se dostává pravice

02.09.2015 22:12

Řecká levicová strana Syriza bývalého premiéra Alexise Tsiprase zcela ztratila podle posledních průzkumů veřejného mínění náskok na druhé konzervativce před nadcházejícími předčasnými parlamentními volbami. S každým dalším výsledkem se náskok snižoval, až v tom posledním ji Nová demokracie dokonce lehce předstihla. Podle řeckých médií se tak rýsuje „derby“ těchto stran se všemi prvky politického dramatu.

Napětí před řeckými volbami roste: Tsiprasova Syriza ztratila náskok, do vedení se dostává pravice
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Podle nejnovějšího průzkumu agentury GPO pro nejsledovanější televizi Mega mají konzervativci podporu 25,3 procenta dotázaných, zatímco Syriza má 25 procent. Předchozí průzkum agentury Alco pro zpravodajský server newsit.gr, který byl zveřejněn rovněž dnes, rozdíl mezi oběma stranami činí jen 0,4 procentního bodu ve prospěch formace Syriza. Podle sondáže agentury Pulse pro televizi Action 24, zveřejněné v noci na dnešek, by Syriza vyhrála s náskokem jednoho procentního bodu.

Nová demokracie má větší potenciál pro vyjednání vládní koalice

V řeckých parlamentních volbách má i minimální rozdíl cenu zlata, protože vítěz dostane bonus 50 dodatečných poslaneckých mandátů v 300členném parlamentu. Při daném rozložení sil nemá žádná z těchto stran naději na nadpoloviční většinu. Nová demokracie má ale větší potenciál pro vyjednání vládní koalice – má v parlamentu více potenciálních spojenců.

Tsipras se svou vládou podal demisi 20. srpna poté, co vyjednal podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli. Po tomto kroku se rozhodl pro nové předčasné volby, protože prý vyčerpal svůj mandát z předčasných voleb, které se konaly letos v lednu.

Ještě na konci srpna sondáž agentury ProRata ukazovala ztrátu konzervativní Nové demokracie na Tsiprasovu stranu 3,5 procentního bodu. Pro srovnání, v květnu byl náskok Syrizy dokonce ve výši 15 procentních bodů. To ale bylo před odtržením odpůrců úsporných opatření, kteří se od formace odtrhli a založili novou stranu pod názvem Levicová jednota.

Konečný výsledek mohou ovlivnit nerozhodnutí voliči, je jich až 15 %

Z průzkumů rovněž vyplývá, že populističtí Nezávislí Řekové, kteří byli Tsiprasovým koaličním partnerem, by se do zákonodárného sboru nedostali. Naopak nově vzniklá Levicová jednota by do parlamentu se zhruba čtyřmi procenty hlasů pronikla. Pro vstup do řeckého parlamentu musí strana získat nejméně tři procenta hlasů. Konečný výsledek ale mohou ovlivnit nerozhodnutí voliči, kterých je deset až 15 procent.

V parlamentu by měli usednout ještě neonacisté ze Zlatého úsvitu, komunisté, liberálové ze strany Potami (Řeka), socialisté a nově i centristé. Všechny tyto strany by mohly dostat od půltuctu po zhruba dvě desítky poslaneckých míst.

V Řecku nyní vládne úřednický kabinet premiérky Vasiliki Thanosové. Jejím úkolem je dovést zemi k již druhým letošním předčasným volbám, které jsou plánovány na 20. září.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…