Napjatá Itálie: Potřebujeme změnu, ale Renzi to nemusí zvládnout, bojí se prodavač novin

04.12.2016 19:14

Servery rakouských deníků hlásí, že příštím prezidentem u našich jižních sousedů bude někdejší předseda Zelených Alexander Van der Bellen. V 17 hodin se zavřely volební místnosti a už se sčítají hlasy. Zato v Itálii stále o výsledku ústavního referenda není rozhodnuto a v zemi panuje napětí. Italské ministerstvo vnitra v poledne ohlásilo, že k volbám dorazilo asi 20 procent voličů.

Napjatá Itálie: Potřebujeme změnu, ale Renzi to nemusí zvládnout, bojí se prodavač novin
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

V Itálii může k volebním urnám dorazit až 51 milionů voličů. V poledne jich podle informací úřadů dorazil jen zlomek – podle údajů agentury Reuters asi 20 procent. Italové přitom v referendu rozhodují o poměrně zásadní otázce – o reformě, kterou připravil jednačtyřicetiletý premiér Matteo Renzi. Ten po občanech žádá, aby mu dovolili notně osekat pravomoci senátu, což jeho vládě následně dovolí přijmout potřebné ekonomické reformy.

Celý článek naleznete zde.  

Předvolební průzkumy opakovaně naznačily, že voliči reformu odmítnou. Sázkaři předpokládají, že až 75 procent reformu odmítne, byť platí, že vyšší volební účast by předpokládaný výsledek mohla změnit. Renzi je natolik přesvědčen o nutnosti provedení reforem, že s nimi spojil svůj politický osud. Oznámil, že opustí premiérský post, pokud prohraje. Provedení ekonomických reforem považuje za velmi důležité, jelikož se obává, že bez nich se churavá italská ekonomika nepostaví na nohy.

Především mladí lidé a pak voliči z chudšího italského jihu se stavějí k reformám velmi rezervovaně. A pokud už někteří voliči věří v nutnost jejich provedení, nejsou si jistí, že je dokáže uskutečnit právě Renzi.

„Je velmi těžké se rozhodnout,“ prozrazuje šestatřicetiletý Luca Di Giovanni, který provozuje v Římě novinový stánek. „Ano je hlasem pro změnu, která by nám měla pomoci, ale naše problémy jsou velmi spletité a já si nejsem jistý, že je Renzi dokáže vyřešit,“ doplnil.

Hlasovací místnosti se uzavřou ve 23 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…