Napravíme, co napáchaly USA. Rusko s Íránem jednají o nových poměrech na Blízkém východě

14.07.2017 7:02

Na Blízkém východě vzniká koalice pod vedením Ruska a Íránu. Zajistit má prý bezpečnost nejen v regionu, ale i na celém světě. Napravuje také „negativní roli Spojených států v oblasti“.

Napravíme, co napáchaly USA. Rusko s Íránem jednají o nových poměrech na Blízkém východě
Foto: ČT
Popisek: Íránský prezident Hasan Rúhání

Ve středu 12. července zakotvila ruská námořní flotila v kaspickém přístavu Anzali v severním Íránu. Podle íránské informační agentury Mehr s sebou ruská flotila přivezla zprávu o „míru a přátelství“ a byla z íránské strany vřele přivítána. 

 

Poslední návštěva je podle íránské agentury částí programu, v rámci kterého se mezi sebou Rusko s Íránem snaží prohloubit vojenskou spolupráci. Celkově se tak jedná již o pátou návštěvu ruské flotily v íránském přístavu.

 

Osa Moskva–Teherán

 

O prohlubujících se vztazích mezi Moskvou a Teheránem svědčí i nedávné vystoupení jednoho z vysoce postavených íránských činovníků, který se o spolupráci s Ruskem vyjádřil více než pozitivně. 

 

Tajemník Rady bezpečnosti Islámské republiky Írán Ali Šamchani vystoupil v rámci besedy s „Fondem studie Íránu a Eurasie“, kde promluvil o politické evoluci regionu Blízkého východu. Zaměřil se především na situaci v Sýrii a rusko-íránské vztahy. 

 

Spolupráce mezi Íránem a Ruskou federací se podle Šamchaniho neomezuje jen na pouhý prodej zbraní, což je jen jeden z mnoha aspektů rýsující se aliance. 

 

„Z našeho pohledu vzájemná spolupráce mezi Íránem a Ruskem začala nabývat strategických kontur už tehdy, kdy se Ruská federace začala poprvé aktivně angažovat v Sýrii v roli aktéra vystupujícího proti terorismu. Už v té době se začalo utvářet naše partnerství v obranné a vojenské sféře,“ cituje slova íránského tajmeníka ruský server inosmi.ru

 

Strategický charakter vzájemných vztahů obou mocností podle íránského činovníka znamená, že mezi lídry obou zemí dochází k pravidelným schůzkám. Stejně tak vzájemné kontakty udržují i generálové vojenských štábů, rad národní bezpečnosti a obranných složek. 

 

Spolupráce mezi Islámskou republikou a Ruskou federací má pro obě země a celý region prý takový význam, že se dá hovořit o vytvoření regionální koalice, jejímž cílem bude zajištění bezpečnosti nejen v regionu Blízkého východu, ale i na celém světě. 

 

„Na příkladu společného postupu Íránu, Ruska, Iráku, Sýrie a libanonské skupiny Hizballáh v Sýrii je možné vidět, jak se celkově změnil poměr sil, jak se teroristé po dlouhých letech postupu vpřed začali stahovat, jak bylo osvobozeno Aleppo,“ uvádí Šamchani.

 

Tím hlavním je podle íránského vysoce postaveného činovníka to, že se vojenská spolupráce mezi Ruskem a Íránem rozrůstá i do politické sféry. Přičina je podle něj v tom, že obě mocnosti vidí budoucnost regionu podobně. 

 

„Negativní role Spojených států a jimi vytvořené koalice na Blízkém východě je v tomto ohledu klíčová. V opozici proti ní byla vytvořena aliance pro boj proti terorismu, v rámci které spolu všechny zúčastněné strany sdílí své cenné zkušenosti,“ dodává. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…