Napůl fraška, napůl tragédie. Igor Lukeš mluvil o tom, proč Prahu neosvobodila armáda USA

08.05.2019 14:43

Sovětští vojáci ještě bojovali o Berlín. Američané mezitím pacifikovali jih Německa. A cestou Bavorskem při ochraně jednoho křídla ozbrojených sil pronikají Američané i na české území. Bylo 19. dubna 1945. Vojáci západních sil mohli pokračovat v pochodu na Prahu a osvobodit i naše hlavní město. To se však nestalo. Komunisté měli z amerických vojáků strach.

Napůl fraška, napůl tragédie. Igor Lukeš mluvil o tom, proč Prahu neosvobodila armáda USA
Foto: Archiv
Popisek: Německý tank Tiger

Západní spojenci a Sovětský svaz se dohodli, že armády vedené vrchním velitelem západních operací Dwightem Eisenhowerem v závěru války zpacifikují nacistické Bavorsko, zatímco Rudá armáda dobude Berlín a osvobodí Československo.

Podle docenta Víta Smetany z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd se však ukázalo, že odpor kladený Němci v Bavorsku byl podstatně menší, než se čekalo, takže Američané získali čas i na osvobozování Československa. 19. dubna 1945 vstoupili na české území a teoreticky mohli postupovat na Prahu.

Končící britský premiér Winston Churchill si to tak přál, neboť měl obavy z rozšiřujícího se vlivu Sovětského svazu ve střední Evropě, ale Američané se nakonec zastavili u Plzně. Mohli osvobodit Prahu, ale ctili dříve uzavřené dohody, které počítaly s tím, že hlavní město Československa osvobodí Rudá armáda.

V to doufali i čeští komunisté, kteří měli podle Smetany z příchodu amerických vojáků do Prahy velké obavy. Zjistil to historik Igor Lukeš z Bostonské univerzity, když se touto etapou českých dějin zabýval.

„Celé to bylo částečně komické a částečně tragické, je to taková zkratka českých dějin. Napůl fraška, napůl tragédie,“ prohlásil Lukeš pro Český rozhlas. Několik dní probíhala jednání o tom, zda Američané naše hlavní město osvobodí, ale nabídka americké pomoci byla nakonec odmítnuta.  

„Všichni byli nabídkou překvapeni. Ale nikdo nebyl překvapený, nebo dokonce postrašený tak jako komunisté. A mezi nimi to byl hlavně Josef Smrkovský, který velmi rychle pochopil, že taková nabídka představovala velmi vážné nebezpečí. Komunisté totiž na rozdíl od všech ostatních velmi dobře věděli, že pokud Prahu osvobodí Rudá armáda, a ne Američané, budou z toho mít obrovskou politickou výhodu,“ podotkl Lukeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…