Nařčení, že letadlo „sundali" separatisté, je zmírněno: Máme oficiální důkaz

18.07.2014 9:30

Redaktorka Lidových novin Petra Procházková shrnula ve svém článku informace o pádu letadla nad Ukrajinou. Mimo jiné poukázala na to, že rebelové mají údajně k dispozici střely, kterými by mohli boeing zasáhnout. Zpráva ukrajinského ministerstva z 30. června i čerstvé vyjádření generálního prokurátora Ukrajiny to však popírají.

Nařčení, že letadlo „sundali" separatisté, je zmírněno: Máme oficiální důkaz
Foto: repro internet, tan
Popisek: Zahraniční servery zaplnily zprávy o sestřelném letadlu

Anketa

Kdo podle vás sestřelil civilní letadlo nad Ukrajinou?

hlasovalo: 712534 lidí

„Podle ukrajinských, ale i ruských expertů však i rebelové mají k dispozici střely, kterými by mohli boeing ve velké výšce zasáhnout. Dokonce se tím 29. června 2014 otevřeně chlubili novinářům. Tehdy obsadili ukrajinskou základnu protivzdušné obrany číslo A1402 u Doněcku, na které byly systémy Buk schopné právě takových akcí," napsala redaktorka LN.

Zpráva ministerstva zní jasně. Separatisté protivzdušnou techniku nezískali

Tyto zvěsti však byly již 30. června dementovány zprávou ukrajinského ministerstva. „Teroristé nezískali vojenskou techniku jednotek protivzdušné obrany ukrajinské armády v Doněcku. Včera, 29. června 2014, se ve sdělovacích prostředcích objevila neoficiální informace, že se teroristům podařilo získat zenitní raketové komplexy protivzdušné obrany v Doněcké oblasti. Oddělení tisku ukrajinského ministerstva obrany informuje, že 29. června rozhodnutím velitele vzdušných sil 3C Ukrajiny byli vojáci a technika zenitního raketového pluku u Doněcku operativně přemístěni na naznačené místo. V místě vojenské jednotky se nacházela jenom zastaralá a nepoužitelná automobilová technika. Následně teroristé přišli na území jednotky. Všechny protivzdušné jednotky ozbrojených sil Ukrajiny jsou v oblasti a nesou vojenské povinnosti k obraně svrchovanosti vzdušného prostoru Ukrajiny," stojí ve zprávě z konce června.

Podobně se dnes, v pátek 18. července, vyjádřil také generální prokurátor Ukrajiny Vitalij Jarema. „Separatisté z Doněcké a Luhanské oblasti nesebrali ukrajinským ozbrojeným silám žádné zařízení BUK, ani protiletecký systém S -300," řekl Jarema listu Ukrajinskaja pravda.

Celé vyjádření ukrajinského ministerstva:

Zpráva ukrajinského ministerstva obrany, 30. června

Teroristé nezískali vojenskou techniku jednotek protivzdušné obrany armády Ukrajiny v Doněcku. Včera, 29. června 2014, se ve sdělovacích prostředcích objevila neoficiální informace, že se teroristům podařilo získat zenitní raketové komplexy protivzdušné obrany v Doněcké oblasti. Oddělení tisku ministerstva obrany Ukrajiny informuje, že 29. června rozhodnutím velitele vzdušných sil 3C Ukrajiny byli vojáci a technika zenitního raketového pluku u Doněcku operativně přemístěni na naznačené místo. V místě vojenské jednotky se nacházela jenom zastaralá a nepoužitelná automobilová technika. Následně teroristé přišli na území jednotky. Všechny protivzdušné jednotky ozbrojených sil Ukrajiny jsou v oblasti a nesou vojenské povinnosti k obraně svrchovanosti vzdušného prostoru Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…