Naříká na malé porce. Afghánský tlumočník v USA. A dál? To zakážou tisknout

06.09.2021 12:31

Afghánský tlumočník Hamed Ahmadi ukázal, jak velké porce jídla teď dostává jako uprchlík v americkém Texasu a posteskl si, že život uprchlíka není lehký. A nastala mela. Na sociálních sítích mu lidi začali vzkazovat, ať si jde zpátky do Afghánistánu, nebo ať mlčí, když mu Američané to jídlo platí ze svých daní. Posuďte sami, zda si stěžuje oprávněně, nebo zda mají pravdu Američané, kteří se na něj zlobí.

Naříká na malé porce. Afghánský tlumočník v USA. A dál? To zakážou tisknout
Foto: Twitter Hameda Ahmadiho
Popisek: Afghánský tlumočník a uprchlík Hamed Ahmadi ukázal, jak malé porce jídla v USA dostává

Osmadvacetiletý bloger, spisovatel, překladatel a především Afghánec. Tak o sobě na twitteru mluví Hamed Ahmadi, jeden z lidí, kterého před pravděpodobným odsouzením k trestu smrti Tálibánem zachránili američtí vojáci. Teď pobývá v Texasu v táboře pro uprchlíky a na sociálních sítích vzbudil značný rozruch a nevoli mnoha Američanů. Stěžoval si totiž na množství jídla, které v texaském táboře dostává.

„Nestěžuji si, ale tohle jsem dostal včera večer k večeři a další jídlo je až za 12 hodin. Uprchlický život může být bezpečný, ale nikdy ne snadný,“ napsal tlumočník k fotografii s malými kousky kuřete, pár plátky ovoce a chleba.

Uprchlík a jídlo

A nastala mela.

„Vrať se do Afghánistánu,“ psali afghánskému tlumočníkovi rozzlobení Američané. A to nebylo zdaleka všechno.

„Ve Spojených státech žijí tisíce veteránů bez domova, kteří každý den hladoví... Neobtěžujte s takovými kravinami, že se cítíte špatně, kvůli malému množství jídla, když my vám to jídlo platíme!“ napsal další z diskutujících.

Uprchlík a jídlo

Ahmadi narazil i u lidí, kteří před lety sami přišli do USA jako uprchlíci.

„Co takhle říct ‚děkuji‘? Buďte vděčný. Projevte pokoru a důstojnost. Nikdo vám nic nedluží. Jsem uprchlík z Libanonu a budu navždy vděčný,“ napsal afghánskému tlumočníkovi pan Gad Saad.

Uprchlík a jídlo

Producent dokumentárních filmů Errol Webber byl ještě drsnější.

„Třináct mariňáků položilo své životy za to, abyste mohl přijít do naší země a tweetovat o tom, jak se vám nelíbí jídlo zdarma,“ vypálil v narážce na smrt amerických vojáků při zatím posledním teroristickém útoku v Kábulu, k němuž se přihlásil Islámský stát.

Uprchlík a jídlo

Na sociálních sítích zazněla i doporučení, že mohl zůstat v Afghánistánu a mohl si objednat kterékoliv z jídel, které tam bylo k mání, v libovolném množství.

Skutečností je, že porce jídla, kterou Hamed Ahmadi podle fotografie na sociální síti Twitter dostává, nestačí ani předškolnímu dítěti.

Doma v Kábulu byl Hamed Ahmadi solidně finančně zajištěn a vydělával víc než velká část Afghánců. Jeho bratr padl v boji proti Tálibánu, jedna jeho sestra zemřela na koronavirus a druhá sestra stále žije v Afghánistánu, ale momentálně se musí skrývat, protože před návratem Tálibánu k moci pracovala pro afghánské policejní složky, což ozbrojenci Tálibánu neodpouští. Smrt by s pravděpodobností hraničící s jistotou čekala i na samotného Hameda Ahmadiho.

V rozhovoru pro The Independent Hamed Ahmadi uvedl, že si nechtěl stěžovat, jen chtěl ukázat, v jak těžké situaci uprchlíci jsou, aniž by si ji sami zavinili. Kdyby mu nehrozila smrt, ve své rodné zemi by zůstal. Jenže bojovníkům Tálibánu, kteří říkali, že se nebudou mstít na těch, kteří pracovali pro Američany, nevěřil ani slovo.

Do USA se prý dostal už jako student a tehdy byl prý velmi nadšený. „Ale věřte mi, že v této nové situaci už nejsem tak nadšený,“ pravil. „Někdy mám pocit, že jsem měl obrovské štěstí, když mi bylo umožněno uprchnout z Kábulu, ale jindy se cítím provinile, že jsem za sebou nechal všechny, kteří jsou ve velkém nebezpečí,“ dodal s odkazem na svou rodinu.

Teď by si rád našel práci a vybudoval si v USA nový život. Zároveň však cítí velké rozčarování nad tím, jak se řeší vojenské konflikty a jak se dosahuje míru.

Rodiny chybí všem Afgháncům, kteří se dostali v posledních dnech do USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…