Nařizovat investice zákonem není dobré, varuje Mládek

20.05.2013 22:36

Stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD) oceňuje, že prezident Miloš Zeman promluvil o tom, jak na tom je česká ekonomika a zároveň nabídl recept na řešení současného neblahého stavu. Vláda ho totiž podle Zemanova i Mládkova názoru příliš neřeší. Mládek však vyjádřil pochybnosti nad tím, zda by bylo správné nařizovat určitou míru investic zákonem, jak po tom volá prezident. Helena Langšádlová (TOP 09) byla k prezidentovým nápadům mnohem kritičtější.

Nařizovat investice zákonem není dobré, varuje Mládek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr financí Jan Mládek.

Prezident Miloš Zeman volá, že je česká ekonomika v hluboké krizi a zároveň nabízí recept. Podle hlavy státu je třeba přijmout zákon, že se každý rok bude ínvestovat více peněz do potřebných projektů. Určitou míru investic zkrátka nebude možné podkročit. Je to dobrý nápad? O to se v pondělních Událostech, komentářích přela místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Helena Langšádlová (TOP 09) a stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD).

„Já nemohu souhlasit s tím, aby se zvyšovaly investice na úkor prohlubování dluhu," zdůraznila Langšádlová. Podle Mládka je to však velmi dobrý nápad do diskuse, jak se vypořádat s hospodářskou krizí. Tato vláda to podle stínového šéfa státní kasy zjevně nezvládá.

Pohled v souvislostech

Mládek by však měl problém s tím stanovovat nějaké procento peněz povinně jdoucí na investice. „Jako případný ministr financí bych s tím měl problém, protože jako každý ministr potřebuje určitý manévrovací prostor. Mládek ale jednoznačně ocenil, že se na toto otevřela diskuse. Prezident jasně řekl, že je třeba něco dělat a nechat to být, jak se to děje dnes,“ říká Mládek.

Langšádlová ale oponovala, že je třeba vše vidět v souvislostech. Díky úsporám např. klesají prostředky potřebné na správu veřejného dluhu. I poslankyně však připustila, že je třeba investovat do dopravní infrastruktury.

Dálnice nejsou všechno

Mládek však poukázal na to, že např. výstavba dálnic nemůže být vnímána jako absolutní spása. Já bych byl rád, kdyby se investovalo do zateplování budov nebo do vodohospodářských projektů, do kterých by se mohly zapojit i malé a střední podniky. Dále zdůraznil, že by Česko mělo lépe čerpat finanční prostředky z EU.

V závěru diskuse přišla řeč také na PPP projekty, tedy projekty, na kterých se podílí soukromý a veřejný sektor. Prezident chce, aby nové ministerstvo veřejných prací, které má vzniknout z Ministerstva pro místní rozvoj, přidělovalo peníze konkrétním firmám. Langšádlová však poukázala na to, že takto PPP projekty nefungují, jejich princip je opačný. Veřejný sektor definuje nějaký projekt a jednotlivý uchazeči ze soukromého sektoru nabízí jeho realizaci se spoluúčastí veřejného subjektu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…