Národ se hašteří kvůli dvěma komunistům? Drsné, žasne Kocáb

28.01.2023 8:38

Známý hudebník, skladatel a člen legendárního Pražského výběru Michael Kocáb – který na sebe upoutal pozornost prohlášením, že nebude volit ani Andreje Babiše, ani Petra Pavla, protože se jedná o dva komunisty – se opět vyjádřil k prezidentské volbě. Tentokrát Kocáb pro CNN Prima News sdělil, že je smutné, že se národ rozdělil kvůli dvěma komunistům. A mj. zaznělo, že atmosféru strachu využíval i volební tým Petra Pavla.

Národ se hašteří kvůli dvěma komunistům? Drsné, žasne Kocáb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

„Je smutné, že se národ rozkmotřuje a hašteří nad dvěma normalizačními komunisty. Je to drsné. Rozuměl bych tomu, kdyby to bylo mezi komunistou a demokratem,“ zhodnotil dění okolo volby našeho příštího prezidenta Kocáb na CNN Prima News.

S jeho názorem souhlasil i novinář a politický komentátor Dalibor Balšínek, který připomněl, že bychom neměli na minulost zapomínat. „Zapomnění totiž vede ke stejným chybám, nejsme v jednoduché situaci. Objevují se nové pravdy a ideologie. Musíme o tom mluvit, je to podobné, jako když nastupovala totalita.“

Kocáb poodhalil i svůj názor na motivaci jednotlivých voličů, a to jak k volbě Andreje Babiše, tak Petra Pavla. „Lidé volí Babiše srdcem, Pavla z kalkulu, aby nevyhrál Babiš,“ všiml si Kocáb atmosféry mezi voliči. „To je dohnalo k volbám, za to jsem rád, i když sám nevolím. Občané se perou za svoji budoucnost,“ vidí Kocáb i kladné stránky volby, které se neúčastní.

Kocáb i Balšínek se shodli, že vyhrocená kampaň je především dílem médií, která příznivce jednotlivých kandidátů striktně rozdělila na dva nesmiřitelné tábory.

Na vyhrocenou kampaň atmosféru strachu v ní upozornil i prezident Asociace vyjednavačů a odborník na komunikaci Radim Pařík. „Pokud se vyhrotí, dochází k rozdělení společnosti, lidé se cítí ohrožení a podle toho proti sobě vystupují. Když pracujeme se strachem, útočíme na nejzákladnější obavy lidí,“ zmínil Pařík a dodal, že je férové říct si, že s tím pracovaly obě strany.

„Tým Petra Pavla vyvolával strach a obavy z Andreje Babiše, z proruské orientace a z extrémních hnutí, která by Babiše mohla podporovat,“ podotkl Pařík.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…