Národní galerie si řekla bance o zvlášní odměnu pro ředitele. Milion korun

19.12.2014 9:48

Národní galerie měla svéráznou představu, jak by mělo vypadat sponzorování kultury, hlásá na titulní straně páteční MF Dnes. Příspěvková organizace ministerstva kultury si prý řekla svému mecenáši – Komerční bance – o více než milion korun jako zvláštní odměnu pro svého ředitele Jiřího Fajta.

Národní galerie si řekla bance o zvlášní odměnu pro ředitele. Milion korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt

MF Dnes zakládá své tvrzení na konceptu smlouvy, který má k dispozici a který měla v září obdržet Komerční banka. Ten údajně navrhuje, aby 3,2 milionu korun z daru banky Národní galerii šly na podporu umění a částka 1,3 milionu byla použita účelově na „12 mimořádných měsíčních odměn, respektive na navýšení měsíčního platu, a to včetně nákladů na zdravotní a sociální pojištění, generálního ředitele Jiřího Fajta.“ Po odečtení pojištění by si tak údajně Fajt přilepšil osmdesáti tisíci měsíčně k platu na dobu jednoho roku.

Podle zjištění MF Dnes měla generálního ředitele k tomuto požadavku „ponoukat“ finanční ředitelka Hana Černochová. Ta prý Fajta v mailové komunikaci upomínala, aby si při přípravě návrhu darovací smlouvy do speciálního platu od sponzora nezapomněl připočítat i ono sociální a zdravotní pojištění. Když se jí MF DNES zeptala na smlouvu s Komerční bankou obecně, ochotně o ní vyprávěla. Když však měla odpovědět na otázku, proč v původním návrhu smlouvy, na který banka nepřistoupila, byl i tento zvláštní plat ředitele Národní galerie od sponzora, finanční ředitelka se zakoktala a rozloučila se s odkazem na tiskové oddělení.

Komerční banka sponzorskou smlouvu s Národní galerií dle informací MF Dnes skutečně uzavřela. V návrzích, které byly nakonec bance předloženy, se však prý speciální plat ředitele galerie neobjevil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…