Naše hospodářství prý čeká růst. A levice shrábne body bez práce

05.02.2013 9:51

I když to tak letos nevypadá, česká ekonomika míří podle redaktora MF Dnes Jaroslava Maška k významnému oživení, které by mělo být poprvé od roku 2008 opravdu robustní. Hlavně napřesrok nás prý čeká slušné zrychlení a ten, kdo bude "u toho", si bez práce připíše body.

Naše hospodářství prý čeká růst. A levice shrábne body bez práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bankomat

Redaktor vývoj předpovídá ze situace USA, Spojené státy se totiž už "rozjely", akcie se blíží historickému maximu. A podle agentury Bloomberg jedenáct recesí od roku 1938 skončilo tak, že nejprve vystoupaly americké akcie a s mírným zpožděním se dostavily dobré výsledky firem. "Jinak řečeno, optimismus na trzích se přelil do reálné ekonomiky," shrnuje Mašek.

Rozpad eurozóny tedy nehrozí, situaci by prý mohlo zkomplikovat ještě Španělsko. A další evropské směřování určí německé podzimní volby.

Důležitá investice

Tak či onak jsou okolní zprávy pro Českou republiku příznivé. "Pokud se ČEZ podaří přimět vládu ke garanci na cenu elektřiny z dostavěného Temelína a soutěž mezi Rusy a Američany skončí zelenou pro zhruba dvousetmiliardovou stavbu jaderné elektrárny, udělá to dost velký domácí stimul," píše redaktor deníku.

"Podle ekonoma Davida Marka může Temelín při stavbě dopovat české HDP až 0,4 procenta ročně. V podstatě se tak splní sen nastupujícího prezidenta Miloše Zemana o obří tuzemské investici," dodává Mašek.

Body bez práce

Politikům je podle redaktora už dnes jasné, že kdo bude "u toho", až se růst vrátí, ten si připíše všechny body bez ohledu na zásluhy. "Být sociálním demokratem, řádně teď štěkám, ale rozhodně nekoušu. Nechal bych koalici ještě potrápit dočasnými bolestivými následky jejich jinak potřebných reforem, nechal bych ji uvařit v nadcházejících bojích mezi ODS a topkou o vedení pravice. A v roce 2015 - prvním roce svého vládnutí (možná po boku Zemanova SPOZ) - bych si udělal vousy od slíznuté ekonomické smetany," píše Mašek.

Jakmile tedy hospodářství nastartuje růst, státní kasa se začne plnit díky zavedení vyšších daní a zbude prý i dost na plnění předvolebních slibů. "Česko tak bohužel opět spěje k tomu, aby se v době růstu místo šetření utrácelo," podotýká na závěr Jaroslav Mašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…