Našel desítky miliard. Na následky viru. Jen tak? Ekonom má jasno

19.03.2020 8:02

Člen bankovní rady Aleš Michl navhuje, aby Česká národní banka využila část svých peněz k boji proti koronaviru. Konkrétně hovoří o tom, že banka vydělala díky investicím devizových rezerv kolem 60 miliard korun. Píše to server iDNES.cz.

Našel desítky miliard. Na následky viru. Jen tak? Ekonom má jasno
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Michl navrhuje, aby z těchto peněz došlo k nákupu pro Česko, nebo aby se třeba polovina loňského zisku mimořádně odvedla do státního rozpočtu. „Díky investicím devizových rezerv byla ČNB loni v zisku kolem šedesáti miliard korun. Přesné číslo bude zveřejněno. Z minulého období máme neuhrazenou ztrátu ve výši 187 miliard. V jakékoliv jiné situaci bychom roční zisk dali na částečné umazání ztráty z předchozích období. Ale teď jsme ve válce s virem. Navrhuji proto buď pro Česko něco nakoupit, anebo třeba polovinu, tedy asi 30 miliard, mimořádně odvést do státního rozpočtu,“ sdělil Michl. 

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí

Hovořil také o tom, že i když ČNB v pondělí mimořádně snížila sazby, je potřeba je snížit ještě dále. 

„Jestli až na nulu, to teď nevím, nebudu střílet od boku. Pozor ale, stejně rychle jako jsme teď po ‚pravém háku virem‘ drsně spadli na zem, pak po nalezení účinné vakcíny zase porosteme,“ poznamenal.

Své řekl i k oslabené koruně. „Slabší kurz sice zdražuje dovoz, ale podporuje poptávku po domácí výrobě a nakopává exportéry z krize. Kurz teď výrazně oslabil i proto, že v minulosti ČNB intervenovala a teď se prodávaly pozice z té doby. Nepleťme se do kurzu, je to tržní veličina,“ uvedl Michl. 

Závěrem se pak vyjádřil i k tomu, zda se objevují názory, že by centrální banka posílala lidem peníze rovnou na účet, aby podpořila spotřebu. „Tohle právě nechci. Navrhuji buď něco pro zemi nakoupit. Anebo odvést polovinu zisku ČNB jako dividendu do státního rozpočtu a nemotat se do přerozdělování, nemotat se do toho kdo a kolik dostane,“ podotkl závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…