Naším největším nepřítelem je stát, čelíme šikaně. Starostové v Ostravě nešetřili kritikou

25.03.2015 19:48

"Nikdy jsem neměl takový pocit zmaru. Naším největším nepřítelem je stát," rozladěně konstatoval starosta Bohumína a senátor Petr Vícha (ČSSD) na setkání Svazu měst a obcí v Ostravě. A rozhodně nebyl sám, komu už dochází trpělivost s množstvím "papírů", které se hrnou na radnice z vyšších pater. Starostové si stěžovali také na šikanu. Odpovídají na "ptákoviny" a někteří se už cítí jako "štvaná zvěř".

Naším největším nepřítelem je stát, čelíme šikaně. Starostové v Ostravě nešetřili kritikou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Starosta Bohumína Petr Vícha na setkání Svazu měst a obcí ČR v Ostravě

Starostové padají pod tíhou lejster a na řešení opravdových problémů jim nezbývá čas. "Ministranti' nám navrhují stále nějaké zákony. Ptal jsem se, jestli nám to dělají naschvál,“ vyjádřil se v diskuzi na adresu členů vlády, kterým "změnil funkce“, starosta obce Otice Vladimír Tancík. A nebyl sám, kdo se rozčiloval. "Řešíme kvaziproblémy a ministerstva nám neustále přidávají práci,“ přidal svou zkušenost další z představitelů jedné z radnic Moravskoslezského kraje. "Matky samoživitelky nejsou schopny vymoct peníze čtyři roky od soudu. Takových případů máme spoustu a ti lidé si myslí, že jim pomůžeme. O takových problémech se vůbec nemluví,“ dodal a sklidil potlesk.

Vícha: Dělám 20 let starostu a nikdy jsem ještě neměl takový pocit zmaru jak teď

Ze židle zvedá legislativa také senátora Petra Víchu (ČSSD), který už po šesté loni obhájil křeslo starosty v Bohumíně. "Dělám 20 let starostu a nikdy jsem ještě neměl takový pocit zmaru jak teď,“ řekl v diskuzi Vícha, kterému už evidentně dochází trpělivost: "Jako starosta mám pocit, že naším největším nepřítelem je stát,“ konstatoval dál za potlesku. "Občas nás trápí nějaký občan, občas protivný bývalý zastupitel, ale nejvíc nás obtěžuje jeden nový zákon za druhým, jedna nová povinnost za druhou, která nám přináší náklady, vícepráce a méně času na to, abychom dělali to, proč jsme byli zvoleni, abychom něco dělali pro lidi. K zákonům bych mohl hovořit dlouho, ale skoro člověk nemá ani chuť, protože je to špatné,“ dodal.

Vícha: Všichni jsme prý lumpové, všichni krademe

Senátor ale přišel i s návrhem řešení: "Pojďme využít Svazu měst a obcí, pozvěme je, pojďme na ně více tlačit, ať si to poslechnou,“ vyzval Vícha k tomu, aby se odpovědní politici před starosty vyjádřili. "Všichni jsme prý lumpové, všichni krademe, a proto je nutné zavádět další a další povinnosti a registry,“ podotkl ironicky Vícha, který se také obává, že se nakonec starostové utopí v nesmyslných povinnostech a nezbude jim čas na skutečně potřebnou práci. "Mám z toho špatný pocit. Žádám, abychom byli celorepublikově jednotní a něco s tím dělali,“ vyzval. Vícha také reagoval na pochvalu, které se dostalo Senátu od zástupců Svazu měst a obcí při předchozích vystoupeních. "Tady na jednání byl sice Senát pochválen, protože něco se nám možná podařilo, ale v mnoha případech jsme byli zase přehlasováni Poslaneckou sněmovnou. Nevím, jestli je to tím, že je tam méně komunálních politiků nebo bývalých komunálních politiků, či proto, že se hlasuje, jak se strany domluví a jak chce ministr Babiš,“ popsal.

Starostové musí odpovídat na "ptákoviny". Prosím, pomozte!

Starostka obce Hladké Životice si v diskuzi postěžovala na šikanu: "Nevím, jestli je to jen místní folklór, ale po volbách do nových obecních zastupitelstev si nás vzalo bývalé vedení jako štvanou zvěř. Denně čelíme zájmu o informace. Když se na vás domluví tři lidé a denně donesou pět, šest podnětů a vy musíte v termínu odpovědět… Jak to máme stíhat, abychom neporušili zákon? Chápu, že zastupitelé potřebují informace, ale jestli je žádají jen na základě toho, aby nás pomlouvali a očerňovali? Myslím, že to není jen náš problém. Stále se to tutlá. Prosím, pomozte! Někdy už nevíme, jak dál. My starostové začneme porušovat zákon!“ pohrozila. S takovými praktikami se setkal i starosta z Těrlicka, když z úřadu propustil tajemníka: "Chtěli, abychom na kdejakou ptákovinu odpovídali. Také jsme dostávali patnáct dotazů denně. Přesně, co tady říkala kolegyně. Soud nám nakonec sdělil, že pokud se jedná o šikanózní chování, může sdělení odmítnout,“ dodal. Představitelé Svazu měst a obcí doporučili, aby se s upozorněním na tzv. šikanózní podání obrátili starostové na příslušné ministerstvo.

Jiránek: Představy na úrovni státu nejsou z tohoto světa

Starostové řešili v diskuzi také problematiku bydlení. "Kde je pomoc pro obce, které v minulosti zajistily sociální bydlení, ale teď jsou byty vybydlené? My to máme opravovat ze svých rozpočtů? Děkuji pěkně,“ zaznělo také na diskuzi. K tomuto příspěvku se vyjádřil předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek: "Dlouhodobě se snažíme vysvětlit státu, že bytového fondu je v podstatě dost. Chybí garance, že když někdo něco zničí, pak garant zaplatí obnovu. Musí existovat nějaký garanční fond,“ odpověděl Jiránek a také dodal: "My říkáme: 'Vymýšlejte domy na zelené louce pro seniory nebo pro rodiče s dětmi. Hlavně nestavějte domy pro nepřizpůsobivé a osoby vracející se z výkonu trestu.' Pokud se tito lidé dostanou dohromady, vzniká nebezpečí eskalace problému. Problémové osoby je nutné rozptýlit. Někdy představy na úrovni státu nejsou z tohoto světa,“ dodal.

Setkání zástupců radnic z Moravskoslezského kraje v Ostravě, které pořádal Svaz měst a obcí, bylo letos v pořadí poslední. Svaz měst a obcí pořádá tyto akce pravidelně ve všech regionech republiky. Krajská setkání 2015 se zaměřovala na aktuální témata samospráv, od financí přes sociální oblast i zaměstnanost po životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…