Nástup čínských komunistů k moci jde oslavit Klaus se Škromachem

27.09.2012 17:09

Čínská ambasáda ve čtvrtek pořádá oslavu k výročí nástupu komunistů k moci. Řada českých politiků dostala pozvánku, ale z oslavy komunismu se omluvili. Výjimkou je prezident Václav Klaus a místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach. Napsal server Aktuálně.cz.

Nástup čínských komunistů k moci jde oslavit Klaus se Škromachem
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

Klause se Škromachem pojí společné kontakty na skupinu PPF, která by na čínský trh ráda dostala splátkovou společnost Home Credit.

O Čínu se zajímá Peake a Jankovský. Schwarzenberg posílá náměstka

Zájem o Čínu má zřejmě i nová strana LIDEM. Na oslavu přijde také vicepremiérka Karolína Peake a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Přijde také šéf komunistů Vojtěch Filip a David Vodrážka z ODS, předseda zahraničního výboru sněmovny. Svého zástupce posílá také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Na čínskou recepci vyslal náměstka Vladimíra Galuška. 

Aktuálně.cz připomíná, že recepce přišla chvíli poté, co premiér Petr Nečas (ODS) mluvil o „dalajlámismu“, který škodí českému exportu. Na komunistickou oslavu sice nedorazí, ale v utužování vztahů s Pekingem dál pokračuje. Podle deníku Insider se minulý týden tajně sešel na Úřadu vlády s čínským velvyslancem v Praze, Yu Quingtaiem.

Vedení ČSSD se z účasti omluvilo. Nepřijde ani Paroubek, který byl s Čínou vždy zadobře

Překvapivě se čínské ambasádě v Praze omluvila řada čelných představitelů ČSSD, kteří měli k Čině vždy pragmatičtější přístup než česká pravice.

„Nemohu se zúčastnit, protože jsem na mítincích s občany v Jižních Čechách," řekl serveru Aktuálně.cz předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Kvůli pracovním povinnostem v Senátu se omluvili také předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) a místopředseda sněmovny a strany Lubomír Zaorálek.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) dala přednost dánské ambasádě, která ve čtvrtek v pražském Klementinu otevírá výstavu věnovanou královně Dagmar. Na čínské veselici bude chybět také hlavní člověk českého exportu ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Ten je na podnikatelské misi v Rusku.

Na recepci se nedostaví, kvůli předvolebním akcím, bývalý šéf ČSSD a současný předseda NS-Lev 21 Jiří Paroubek. Aktuálně.cz připomíná, že v roce 2005 coby tehdejší premiér hostil čínského premiéra Wen Ťia-paa a pravidelně kritizoval chladný přístup k Čině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…