Naštval všechny. Fialův Klíma dnes skončil

15.02.2023 13:23

Michal Klíma končí v úřadu vlády jako poradce pro dezinformace. Svou agendu by měl předat poradci pro bezpečnost Tomáši Pojarovi. Končí tak působení experta, kterého si Petr Fiala přivedl na úřad vlády k boji proti ruské hybridní hrozbě.

Naštval všechny. Fialův Klíma dnes skončil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Klíma, bývalý vládní zmocněnec pro média a dezinformace

Klíma byl za svou práci kritizován. V minulých dnech vzbudilo posměch jeho vysvětlování, co je dezinformace a jaké nástroje by vláda měla nasadit proti neposlušným webům.

Agendu boje s dezinformacemi má převzít Národní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar. „Vláda zrušila pozici a předala problematiku národnímu bezpečnostnímu poradci,“ potvrdil Deníku N samotný Klíma.

Ten přišel na úřad vlády s premiérem Petrem Fialou. Novinář a mediální manažer, mimo jiné spoluzakladatel Unie vydavatelů denního tisku, měl pracovat na boji proti dezinformacím.

V březnu pak byla zřízena pozice vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací, podřízeného přímo premiérovi. Měl být koordinátorem celého vládního boje proti dezinformacím.

Fialův kabinet ale právě v této agendě čelil značné kritice. Ať už kvůli výzvám k udávání, nebo v posledních týdnech kvůli návrhu nové legislativy, která měla kriminalizovat dezinformace, umožnit vypínání webů a rozdělovat sto padesát milionů korun ročně médiím a neziskovým organizacím.

Jen pár hodin před rozhodnutím o zrušení Klímovy pozice premiérovi zaslali otevřený dopis zástupci Unie vydavatelů. Kritizovala Akční plán pro čelení dezinformacím, což byl výstup Klímovy roční činnosti.

„Obsah Akčního plánu musíme bohužel označit za v řadě pohledů mylný, v důsledcích chybný a pro mediální prostředí škodlivý. Za nešťastný rovněž považujeme i postup, který byl při přípravě tohoto materiálu zvolen,“ psali vydavatelé premiérovi.

Akční plán podle nich nedokázal vyřešit základní problém, tedy definovat, co je vlastně dezinoformace. „Tímto nedostatkem vzniká příležitost k svévoli výkladu pojmu dezinformace, díky čemu vzniká významná hrozba pro svobodu slova v České republice. Akční plán tímto nedostatkem zakládá namísto nástrojů obrany demokracie nebezpečí pro svobodný tisk a svobodu slova,“ protestují autoři.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jen potvrzení faktu že fialová vláda je zmetek., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedrobeřek , 15.02.2023 13:34:39

|  8 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…