Navalnyj prý většinu Rusů neoslovil. Ale možný je puč proti Putinovi

03.02.2021 13:16

Reportérka Petra Procházková, jež se dlouhodobě věnuje Rusku, se na serveru DeníkN.cz zaměřila na situaci kolem ruského opozičníka Alexeje Navalného. Ten podle jejích slov spustil operaci „následník“.

Navalnyj prý většinu Rusů neoslovil. Ale možný je puč proti Putinovi
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Alexej Navalnyj

Ruský soud poslal opozičního politika Navalného na 3,5 roku do vězení. Porušil podmíněný trest za zpronevěru. Opakovaně kritizuje Putinův režim. A i když podle Procházkové uvěznění Navalného nevyvolalo celonárodní hněv, nervozitu za stěnami Kremlu ano. Začal se hledat nástupce ruské hlavy státu Vladimira Putina. 

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí

Podle Procházkové by se mělo rozhodnout letos v zimě. A to o tom, zda Navalnyj zůstane osamělým bojovníkem či mučedníkem, nebo zda se změní v politika zastupujícího zájmy podstatné části ruské společnosti. Průzkumy však Navalnému velkému šance stát se ruským Václavem Havlem mnoho nedávají, míní Procházková.

Putinovi totiž stále podle průzkumů důvěřuje kolem 50 procent Rusů. Nezávislí odborníci však odhadují nižší důvěru, kolem 30 procent. 

„Experti ale varují opozici před přílišným optimismem. Tendence patrné ze všech výzkumů uskutečněných v posledních měsících nevypovídají nic o tom, jak a zda roste popularita Navalného a ochota občanů zvolit ho do parlamentu nebo dokonce hlavou státu,“ podotýká Procházková. A cituje i politologa Kirilla Šamijeva, že Navalnyj je zatím pouze lídrem aktivní opozice, nikoliv celé masy nespokojených občanů.

Občané pak podle ní neví, co by Navalnyj prosazoval, kdyby byl zvolen poslancem či se stal prezidentem nebo premiérem. Vědí jen to, že odhaluje zkorumpované vládní činitele a státní úředníky. Režim prezidenta Putina ale také odmítá Navalnému dovolit účastnit se politického boje ve volbách. 

Podle ruského politologa Vladimira Gelmana Putin hraje o hodně. „Když nebude respektovat určitou hranici a nespokojenost občanů překročí únosnou míru, pokud se ukáže, že mu ulice přerůstá přes hlavu, bude dosavadní vůdce Ruska sesazen třeba s pomocí vojenského puče,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…