Návrat k normálnímu životu! Okamura s jarmarkem přistál na Hané

21.08.2021 17:56 | Reportáž

REPORTÁŽ Český jarmark začal na Moravě. Konkrétně v Olomouci, kde v sobotu odpoledne začala první z předvolebních slavností SPD. A mezi Hanáky měla akce Okamurova hnutí úspěch. A nejen mezi Hanáky – dorazili i lidé z okolních krajů

Návrat k normálnímu životu! Okamura s jarmarkem přistál na Hané
Foto: Daniela Černá
Popisek: Český Jarmark SPD v Olomouci. Tomio Okamura žádá návrat k normálnímu životu

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí
Předvolební kampaně v ČR vždy byly spojené s gastronomií. Strany rozdávaly předvolební pivo či guláš, Andrej Babiš ráno k snídani koblihy.

Letošní předvolební kampaň SPD ovšem přichází s novinkou, jaká tu ještě nebyla. Lidem chce umožnit nakoupit si levné a kvalitní potraviny od českých farmářů.

Krajská města ode dneška objíždí Český jarmark SPD, kde parlamentní hnutí poskytuje zemědělcům prostor pro prodej jejich výrobků za výkupní ceny. Zároveň tím chce poukázat na nehorázné marže obchodníků, kvůli kterým je cena na pultě diametrálně odlišná.

První zastávkou Jarmarku SPD bylo vyhlášené potravinářské centrum střední Moravy, Olomouc. A Hanáci přivítali hnutí Svoboda a přímá demokracie vřele a srdečně.

Poslanec Radim Fiala slíbil, že si budou moct po republice koupit lidé produkty za férové ceny. „SPD s těmi stánky v podstatě nemá nic společného. Nic nenakupujeme, nedotujeme, neprodáváme. Domluvili jsme se s potravináři, zemědělci, že tady s námi budou,“ podotkl s tím, že rádi budou takto propagovat své výrobky, a udělali společnou akci.

Ceny prodávaných výrobků byly dopředu zpochybňovány jako nereálně nízké; SPD ale trvá na tom, že je nijak nedotuje a ani do nich nezasahuje, pouze zemědělcům zajistila a nabídla prostor pro prodej. Na olomouckém Jarmarku tedy bylo možné koupit si půllitr piva za 15 korun nebo šunkovou klobásu za 20. Prsní kuřecí řízky byly nabízeny za 110 korun na kilo a králík za kilovou cenu 120 korun.

Vystoupil i předseda SPD Tomio Okamura, který by měl být osobně na všech plánovaných jarmarcích. Nejdřív popsal, proč kandiduje za Moravskoslezský kraj a nechal pustit hymnu SPD.

Pak řekl jasně: „Už žádný lockdown, chceme návrat k normálnímu životu. Ne povinnému covid očkování, chceme uznávání protilátek. Chceme děti do škol bez omezení, podmínek, testování a bez roušek ve školách,“ a následovaly bouřlivé ovace.

Během odpoledne se na prostranství mezi nádražím a krajským úřadem vystřídaly stovky lidí, kteří nejen nadšeně nakupovali, ale i hovořili s kandidáty, fotografovali se s nimi a místní farmáři zaplnili desítky stánků s klasickými i méně tradičními pochutinami, v krytém stanu si pak zákazníci mohli zakoupené v klidu sníst.

SPD na akci představila svůj program a kandidátku pro Olomoucký kraj, kterou vede první místopředseda hnutí Radim Fiala. Nechyběl samozřejmě předseda hnutí Tomio Okamura, který ještě předtím stihl návštěvu veletrhu Flóra Olomouc.

Dorazila i poslankyně Lucie Šafránková, která sice kandiduje v sousedním Jihomoravském kraji, ale s mnoha hosty Jarmarku vedla debatu o řešení jejich sociálních problémů, na něž se ve Sněmovně zaměřuje.

Z amplionů se k tomu linula hymna SPD, ve které zpěvák Petr Kolář vyjadřuje přání, ať naše země může zrát. Na Český jarmark dorazili lidé všech věkových skupin, někteří i několik desítek kilometrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…