Návrh STAN o vyvlastňování pro stavby proti suchu vláda odmítne

19.01.2020 11:45

Pro nadbytečnost vláda zřejmě odmítne návrh poslanců STAN na rozšíření možnosti vyvlastňování nemovitostí i pro stavby proti suchu. K novele vodního zákona by měl kabinet poslat zákonodárcům podle podkladů pro pondělní schůzi záporné stanovisko. Nyní vodní zákon předpokládá možnost vyvlastňování jen u opatření proti povodním.

Návrh STAN o vyvlastňování pro stavby proti suchu vláda odmítne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Vyvlastňování pro stavby ke snížení nepříznivých účinků sucha je podle vládních legislativců možné ze stavebního zákona, který je předpokládá v souvislosti s objekty proti živelním pohromám. Sucho podle nich k takovým pohromám patří.

Předkladatelé z řad opozičních Starostů připouštějí, že vyvlastňování pozemků pro stavby proti suchu by už podle současných zákonů možné být mělo. Právní základ pro takový postup ale podle nich není kvůli obecným formulacím příslušných ustanovení jistý a může být zpochybněn. Novela by možnost vyvlastnění pro opatření proti suchu podle autorů uzákonila jednoznačně.

Vyvlastnění by bylo možné podle vodní novely u výstavby, oprav, úprav a modernizace staveb a opatření na zmírnění následků povodní a sucha, u staveb k zvýšení zadržovacích schopností krajiny, k zavlažování a k řešení odtokových poměrů v krajině.

Vláda nepodpoří navrhované zrušení povinnosti vymezování těchto staveb v územních plánech jako veřejně prospěšných. Podle autorů novely je to nadbytečné, zrušení povinnosti by mělo vést ke zrychlení přípravy jejich budování. Vládní legislativci uvedli, že úprava popírá význam územně plánovací dokumentace. Návrh jako celek navíc označili za „nesrozumitelný, zmatečný a legislativně technicky vadný“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…