Navrhneme zvýšení minimální mzdy na 18 tisíc, oznámil Hamáček na tiskové konferenci

07.06.2021 14:21

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček na společné tiskové konferenci s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou a poslancem Romanem Sklenákem oznámil, že se růst mezd téměř zastavil a čísla potvrzují, že platy meziročně vzrostly jen o jedno procento. Podle něj je třeba skončit s politikou levné práce.

Navrhneme zvýšení minimální mzdy na 18 tisíc, oznámil Hamáček na tiskové konferenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Jan Hamáček

Hlavním tématem tiskové konference byly mzdy a důchody. „Bohužel tady na podzim došlo k obrovské chybě, což bylo zrušení superhrubé mzdy, ze které těžili zejména ti vysokopříjmoví. Byla to ODS společně s hnutím ANO a SPD. Velmi pomohli těm nejbohatším. Nicméně státní rozpočet to stálo 130 miliard korun,“ uvedl Hamáček s tím, že zejména v této době musíme myslet především na zaměstnance s nižšími mzdami.
 
S přihlédnutím k růstu cen Hamáček řekl, že podle ČSSD by minimální mzda měla být v příštím roce 18 tisíc korun. „S tím, že našim cílem je 20 tisíc korun v roce 2023,“ dodal Hamáček. 
 
 
„Nedokážu si představit, že konkurujeme Polsku a Slovensku levnou prací. To, aby nás naši sousedé z východu předběhli s vyšší minimální mzdy, si málokdo uměl představit,“ uvedla k tématu místopředsedkyně sociální demokracie Jana Maláčová.
 

Anketa

Je potřeba, aby lidé, kteří jsou očkovaní a vracejí se ze zahraničí, podstupovali testy na covid-19?

70%
23%
hlasovalo: 5766 lidí
 
Dalším tématem tiskové konference byla důchodová reforma. Sociální demokracie podle Maláčové ještě před volbami předkládá svou vlastní verzi, jak by důchodová reforma měla vypadat.
 
„Rozhodli jsme se, že předložíme návrh spravedlivých důchodů, spravedlivé důchodové reformy k projednání do Poslanecké sněmovny. Vyzýváme všechny poslanecké kluby, aby s námi byly ochotni jednat,“ sdělila Maláčová.
 
Návrh ČSSD počítá podle poslance Romana Sklenáka mimo jiné s tím, že by před odchodem do důchodu měli lidé odpracovat 25 let. Pracující důchodci by také měli mít nižší daně. 
 
 
Ministr Hamáček se také vyjádřil k paradoxu současných dnů. „V restauraci můžeme sedět bez roušky a děti ve školách musí roušky nosit. Jsem přesvědčen, že situace už je natolik dobrá, že bychom měli i toto opatření přehodnotit. Minimálně v osmi krajích je situace taková, že by roušky mohly být zrušeny,“ dodal předseda ČSSD Hamáček s tím, že na vládě navrhne ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, aby co nejrychleji vydal takové opatření, které by nošení roušek ve školách alespoň v těch osmi krajích zrušil. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…