Návštěva Si Ťin-pchinga: Hradu prý „hoří koudel“, chystá se Martin Bursík. Dojde i na fotbal

24.03.2016 13:11

Hospodářské noviny shrnuly emoce, které prýští v Česku před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga.

Návštěva Si Ťin-pchinga: Hradu prý „hoří koudel“, chystá se Martin Bursík. Dojde i na fotbal
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a čínský prezident Si Ťin-pching

„Nejvíc nervózní je před velikonoční návštěvou prezidenta komunistické Číny Si Ťin-pchinga Martin Nejedlý. Podnikatel, lobbista a toho času hlavní poradce české hlavy státu tlačí na to, aby se rychle uzavřelo co nejvíc obchodů, a Miloš Zeman se tak mohl pochlubit, kolik nových investic dokázal svou ‚ekonomickou diplomacií‘ přivést. Hrad už dopředu veřejně oznámil, že po loňském září očekává v nynější druhé vlně čínské investice až za 45 miliard korun,“ konstatují Hospodářské noviny.

Pro Si Ťin-pchinga půjde o jedinou evropskou zastávku cestou na jaderný summit do Spojených států. Do Česka dorazí 28. března a stráví tu dva dny. A začíná boj o místa, čeští fanoušci Pekingu vykoupili billboardy kolem ulic na vítací motivy, zamluvili si veřejná prostranství. A to samé dělají i odpůrci. Na jedné straně servilita, na druhé straně protestní shromáždění. Exministr Martin Bursík mluví dokonce o kolaboraci s režimem, který dělá totalitní zvěrstva na svých občanech.

Kromě setkání s hlavou státu Milošem Zemanem, předsedy obou komor Parlamentu, podnikateli či primátorkou Prahy, by se před odletem měla uskutečnit také fotbalová část programu. 

„Ta souvisí se sportovním angažmá šanghajské společnosti CEFC v Česku, která je většinovým vlastníkem fotbalové Slavie a také hlavním partnerem české fotbalové reprezentace. Firma proto na počest příjezdu Si Ťin-pchinga uspořádá turnaj mladších žáků z pěti zemí, včetně týmů z Pekingu a Šanghaje. A právě s malými fotbalisty se má setkat čínský prezident,“ píše tisk. Kuriózní je, že se tak stane v prostorách zahrad Pražského hradu. 

Číňané v Česku zatím nechávají méně peněz než třeba v Polsku a Maďarsku. Prozatím se Zeman může chlubit například tím, že mu čínští investoři již přislíbili pomoc s uskutečněním jeho vysněného plavebního kanálu Dunaj–Odra–Labe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…