Ne ďáblovi! Nic společného s Ruskem! Milion chvilek rozezněl Václavák

23.02.2022 8:57 | Ze sítí

V úterý večer se na Václavském náměstí v Praze sešlo asi tisíc lidí, aby podpořili Ukrajinu a odsoudili ruský vpád na Ukrajinu. Společně volali: „Řekni ďáblovi ne!“ A srovnávali počínání Adolfa Hitlera vůči Československu v roce 1938 s tím, co teď ruský prezident Vadimir Putin provádí na východě Ukrajiny.

Ne ďáblovi! Nic společného s Ruskem! Milion chvilek rozezněl Václavák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Ukrajiny, kterou pořádal spolek Milion chvilek na Václavském náměstí

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Spolek Milion chvilek pro demokracii svolal do centra Prahy demonstraci na podporu Ukrajiny. Na akci, na které se podle odhadů policie sešlo asi tisíc lidí, se tvrdého odsouzení dočkal ruský prezident Vladimir Putin.

„Putinovo odtržení od reality a touha po obnovení starých pořádků nemohou dopadat na ukrajinské občany – obyvatele suverénního státu. Rusko opakovaně nerespektuje mezinárodní smlouvy, Minské dohody a porušuje lidská práva. S takovým státem bychom jako země neměli mít nic společného a už vůbec bychom ho neměli dávat za příklad. Teď bychom měli ještě více zdůrazňovat a upevňovat svoje zakotvení v Evropě, ve společenství demokratických zemí,“ poznamenala Hana Strašáková mluvčí Milionu chvilek na akci Stojíme za Ukrajinou.

Akce na podporu Ukrajiny jsou naplánovány i v dalších městech, například v Českých Budějovicích.

Demonstrace Milionu chvilek

Na akci v hlavním městě vystoupil i ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis a zdůraznil, že Ukrajina má mít právo rozhodnout si o tom, kam chce směřovat, s kým chce spolupracovat.

Na demonstraci také zaznělo, že nastal čas přestat živit Putinův režim nákupem energetických surovin, protože takto získané peníze používá Rusko na nákup zbraní, které teď obrací proti Ukrajincům.

Nezávisle na akci Milionu chvilek pro demokracii se přihlásil o slovo také ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Zdůraznil, že Rusku musí být dáno jasně najevo, kde je jeho místo.

„Ukrajina je země, kde jsem 4 roky žil, pracoval a mám tam spoustu známých. Mnohokrát jsem navštívil i místa, kam teď míří ruské tanky. Odsuzuji ruskou agresi a porušování mezinárodního práva. Demokratické země nyní musí zachovat jednotu a připomenout Rusku, kde je jeho místo,“ pravil Síkela.

Ministr Síkela promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…