Ne extrémní, ale rovná daň na cigarety je řešením, říkají odborníci

22.05.2012 6:56

Podle mezinárodních organizací má dramatické zdražení cigaret řešit problém závislosti na tabáku. Prahu v minulém týdnu navštívili zástupci organizací bojujících proti tabáku s doporučením, aby Česká republika dramaticky zvýšila spotřební daně na cigarety.

Ne extrémní, ale rovná daň na cigarety je řešením, říkají odborníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

Jak uvedla Florence Berteletti-Kemp z protikuřácké organizace Smoke-Free Partnership, vyšší zdanění tabákových produktů by kromě zvýšení příjmů do státní pokladny přineslo také zlepšení zdraví populace. Ceny cigaret jsou u nás nízké i podle Hany Ross z American Cancer Society, zatímco dnes jsou k dostání za 66-86 korun, nově by měly být za minimálně 220 korun.

Hrozba černého trhu

Ministerstvo financí ovšem tak dramatické opatření považuje za nereálné. „Výsledek by byl ještě opačný. Lidé by stejně kouřili, byl by malý přínos do státní kasy, obrovsky by vzrostl černý trh. Takže tento návrh nejde správným směrem,“ řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob pro Českou televizi.

Odborníci se tedy shodují, že nikoli extrémní daně, ale spíše postupné zvyšování minimální spotřební daně může ovlivnit ceny levných cigaret a ztížit přístup mladistvých ke kouření, aniž by hrozil nárůst černého trhu. „Za úvahu by například stálo odstranění daňových výhod pro levné cigarety a tabák a srovnání se zdaněním značkových cigaret,“ uvedl Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle něj může mít navíc takový postup pozitivní dopad na příjmy rozpočtu, a to díky velkému objemu trhu s levnými cigaretami u nás.

Nerovná daň

Na ubalení 20 cigaret je potřeba asi 15 gramů sypaného tabáku. Výše odvedené daně je tedy zhruba 21 korun. Krabička levných cigaret například za 57 korun či 68 korun odvede stejnou spotřební daň, a to 42 korun. Za značkové cigarety za 86 korun ovšem kuřák zaplatí už zhruba 47 korun.

 Černý trh s cigaretami u nás narostl v roce 2008, kdy vlivem zvýšení spotřební daně vzrostly ceny cigaret o 6-8 korun. Podle analýzy KPMG pro Evropskou komisi tehdy vyskočil z 60 milionů cigaret v roce 2007 na 1,3 miliardy padělaných a pašovaných cigaret v roce 2008.

Ministerstvo financí v reakci na to přijalo strategii postupného zvyšování daní maximálně o tři koruny na krabičku. Objem nezákonného obchodu od té doby klesá a dnes je odhadován na zhruba pět procent celkového trhu s cigaretami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…