Ne vše dopadne, jak si přejeme. Pavel znovu ke konci války

20.02.2023 12:23 | Ze sítí

„Nežijeme v ideálním světě.“ Budoucí prezident Petr Pavel na tiskové konferenci zhodnotil jak svou návštěvu Karlovarského kraje, tak svou návštěvu Bezpečnostní konference v Mnichově. V Karlovarském kraji chtěl slyšet názory dnešní vládní opozice, jak hodnotí postup současné vlády k regionu. Pokud jde o Ukrajinu, popsal, co by si přál a pak to, co se může ukázat jako reálné.

Ne vše dopadne, jak si přejeme. Pavel znovu ke konci války
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Zvolený prezident Petr Pavel předstoupil před novináře a shrnul jak svá dvoustranná jednání na Bezpečnostní konferenci v Mnichově, tak svou dvoudenní návštěvu Karlovarského kraje.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28577 lidí

Karlovarský kraj patří podle Pavla k regionům, který má v rámci republiky jedny z největších problémů a budoucí prezident tam jel podle vlastních slov proto, aby se blíže seznámil s celkovou situací. Zajímaly ho prý jak názory občanů, tak lokálních politiků. Zvlášť, když v Karlovarském kraji jde často o zástupce současné opozice. Pavel chtěl znát rozdílnost jejich pohledu na to, „jak by současné problémy podle nich měly být řešeny a jak jsou řešeny vládou,“ upozornil Pavel před kamerami ČT.

Podle Pavla je svízel v tom, že problémy kraje, jako jsou horší dostupnost kvalitního vyššího vzdělání, horší dostupnost specializované zdravotní péče, např. onkologické péče, a nedobudovaná infrastruktura, jsou sice obecně známé, „ale ne tak úplně efektivně řešené“. Získané poznatky proto chce v budoucnu rozebrat s vládou a s konkrétními ministry.

Pokud jde o Bezpečnostní konferenci v Mnichově, tu označil za akci s dlouhou tradicí a velkou prestiží. „Je to ideální místo jak navázat na již existující kontakty z minulosti, nebo navazovat kontakty nové. A musím zdůraznit, že všechna jednání proběhla na žádost druhé strany. Já jsem o žádná jednání aktivně nežádal,“ zdůraznil Pavel s tím, že na těchto schůzkách vždy upozorňoval, že se ještě neujal funkce. Přesto prý byl velký zájem o schůzky s ním. Hovořil s polským prezidentem, litevským prezidentem a s mnoha dalšími politickými aktéry.

Pavel je toho názoru, že se řada účastníků konference shodla na tom, že Ukrajinu je třeba podporovat a dodat jí techniku. Podle Pavla to platí i o zemích, které se dříve držely zpátky.

Tento týden má Pavel v plánu jednat s předsedou Ústavního soudu, s vedením Svazu měst a obcí, s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a v plánu je také cesta do Ústeckého kraje - do Šluknovského výběžku a do Ústí nad Labem. V budoucnu prý Pavel navštíví i další města regionu.

V pátek dojde na debatu na akci „Ukrajina rok poté", kam byli pozváni i zástupci ukrajinských médií, kteří budou moct podat svůj pohled, ale zároveň si vyslechnout i jeho stanoviska. V sobotu se prý účastní koncertu.

Pokud jde o Ukrajinu, ideální by podle Pavla bylo, aby Ruská federace byla poražena, aby svá vojska stáhla z území Ukrajiny a aby tento stát obnovil svou územní celistvost a suverenitu na svém území. „To si samozřejmě všichni přejeme,“ zdůraznil Pavel.

„Ale já jsem upozornil na to, že nežijeme v ideálním světě a v neideálním světě se většinou věci nestávají tak, jak si je přejeme, zvlášť pokud máme ve hře takové hráče, jako je Rusko a Čína, na které nemáme ten největší vliv a dopředu musíme počítat i s variantami, které nejsou z našeho pohledu tak pozitivní,“ pravil Pavel s tím, že kdo je připraven, není překvapen.

Sám se na Ukrajinu vydá, ale vyčká, až dostane návrh, kdy by mohl dorazit. ,,Já očekávám, že tam dojde k potvrzení jednotného úsilí v podpoře Ukrajiny a možná bližší definice toho budoucího stavu, kterého bychom chtěli dosáhnout,“ vysvětloval Pavel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…