Nebezpečný Rakušanův Kolín? Vymlácený Penny Market. „Večer jde ven jen sebevrah“

03.08.2023 12:17 | Kauza

Ve středočeském Kolíně je živo. Město, které léta ovládal nynější ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), aktuálně řeší poslední incident, kdy skupina „výrostků“ zdemolovala část vybavení tamního Penny Marketu včetně vchodových dveří. Opoziční politici kritizují vedení města, že slibovanou bezpečnost podceňuje. Starosta Kolína Michael Kašpar naopak uvádí, že město posiluje hlídky i kamerový systém.

Nebezpečný Rakušanův Kolín? Vymlácený Penny Market. „Večer jde ven jen sebevrah“
Foto: Archiv PL
Popisek: Snímek z videa zachycujícího celý incident

Heslo „Děláme Kolín bezpečný“ si v těchto dnech zřejmě opakuje nejeden obyvatel města. Zvláště pak lidé, kteří nedávno v místním Penny Marketu byli svědky divoké scény, na jejímž konci byl zběsilý úprk skupiny mladých výtržníků poté, co se je obsluha obchodního domu snažila zadržet do příjezdu policejní hlídky. 

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí

„Pusťte ho! Jdi do pí*i ty vole… Ku*va, nechte ho! Pusťte ho!“ ozývá se křečovitý křik z videa od mladé dívky pobíhající mezi obsluhou supermarketu a svými kumpány, kteří byli s největší pravděpodobností přistiženi při krádeži. Proto obsluha Penny Marketu zavolala policejní hlídku a snažila se skupinku do jejího příjezdu zadržet tím, že uzavřela východ z budovy. 

Vzhledem k tomu, že se jednalo o klasické zatahovací skleněné dveře, zdržet je se nepovedlo. Mladí výtržníci se rozhodli, že příjezdu policie rozhodně vyčkávat nebudou a jali se demolovat dveře, díky čemuž se jim nakonec podařilo proniknout ven. Vše je zachyceno na videozáznamu, který níže přikládáme. 

Silné rány a kopance do dveří provází ohlušující křik členky výtržnické skupinky, která se nejspíš po provedení „nákupu“ v Penny Marketu rozhodla, že pokladnu navštěvovat nebude. Útěkem si nijak nepomohli, naopak. Policie ČR se již podařilo podezřelé osoby identifikovat a v současnosti probíhá vyšetřování. 

„Celou událostí se v současné době zabývají policisté z obvodního oddělení Kolín, kterým se podařilo osoby z kamerových záznamů ztotožnit. Nicméně zatím nikdo obviněn nebyl a ve věci probíhá stále šetření. Proto není možné v tuto chvíli poskytnout bližší informace,“ řekla redakci PL Michaela Richterová, tisková mluvčí Policie ČR ve Středočeském kraji.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Zřejmě i z toho důvodu kolínská Městská policie tuto událost vůbec neřešila, přestože o ní prý má informace. „O Vámi popsaném incidentu víme. Video z Vámi popsané události nemá Městská policie Kolín k dispozici, tedy se k nám nedostalo. Vámi popsanou situaci Městská policie Kolín neřešila,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí Městské policie Kolín Helena Honkiszová. 

Nasazení Policie ČR oceňuje starosta Kolína Michael Kašpar (Změna pro Kolín). „Díky PČR byli pachatelé dopadeni a věc řeší orgány činné v trestním řízení. Městská policie v Kolíně i PČR, i přes plnění svých běžných úkolů, dělá pro bezpečí obyvatel našeho města maximum, co je v jejích možnostech. Úzce spolupracujeme s Policií ČR za využití běžných nástrojů, jako je například společné plánování hlídkové činnosti. Stále více využíváme také moderní nástroje, jako jsou mapy kriminality nebo městský kamerový dohlížecí systém. Důraz je kladen především na prevenci a předcházení trestné činnosti,“ sděluje starosta naší redakci.

„Aktuálně byla provedena toto opatření: 1) Nadále rozšiřujeme kamerový systém, již máme 53 kamerových bodů a v letošním roce přibude dalších pět. 2) Personálně byl posílen dohled na pracovišti kamerového systému, kam má stálý dálkový přístup i Policie ČR. 3) Posilujeme výkon hlídek v problémových lokalitách – centrum města převážně o víkendech v nočních hodinách, okolí nádraží, autobusového terminálu a obchodního centra Futurum a dále na dalších exponovaných místech. Jinak samozřejmě funguje portál https://kriminalita.policie.cz/. Mapy kriminality jsou neustále aktualizovány a slouží nejen k přehledu rizikových míst, ale i k následné prevenci, například k cílenému plánování přítomnosti policejních hlídek či k umístění bezpečnostních kamer,“ dodal Michael Kašpar.

Kolínský opoziční politik a zastupitel Středočeského kraje Martin Herman (ANO) upozorňuje, že bezpečnostní situace ve městě není dobrá a že občané se bojí do některých částí chodit. 

„Projekt ‚Bezpečný Kolín‘ splnil svoji roli a dostal bývalého starostu (Víta Rakušana, pozn. red.) do vysoké politiky jako odborníka na bezpečnost, kterým nikdy nebyl. V současné době sklízíme, co „Bezpečný Kolín“ zasel. Problémové děti dorostly do věku, kdy začínají terorizovat části města. Vámi zmíněný incident v zálabském Penny byl jen kapkou v moři, nicméně možná tou poslední, se kterou přetekl pomyslný pohár trpělivosti a obav občanů Kolína se proti stávající situaci ozvat,“ míní Herman.

V Kolíně se totiž podle jeho slov objevují v podstatě „no-go zóny“. „Třeba v oblasti kolem vlakového a autobusového nádraží a u obchodního centra Futurum jsme svědky vulgárních slovních napadání a potyček v odpoledních hodinách. A v nočních hodinách tam chodí pouze odhodlaní sebevrazi, když to trochu zlehčím,“ tvrdí politik.

„Na tuto situaci už jsem upozorňoval i jako politik ANO a díky tomu mi lidé píší neuvěřitelné příběhy, hledají zastání a prosí mě, ať s tím něco dělám. Výjimkou totiž nejsou ani surová napadení v samotném centru města či působení tzv. dětských gangů. Na tomto místě můžu občanům Kolína slíbit, že se zasadím, aby tento dlouhodobý problém byl řešen s odpovídající důležitostí tak, aby se slušní lidé mohli opět po svém městě pohybovat bez omezení a beze strachu,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Martin Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Důchod, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseblbnaentou , 03.08.2023 12:58:48
A s těmahle zmetkama se mám rozdělit o důchod.!!

|  21 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…