Nebude na chleba? Babišův muž vyjel po Fialovi. Je nutné jednat

13.04.2022 19:29

Česká republika by měla regulovat vývoz pšenice. Alespoň si to myslí stínový ministr zemědělství Karel Tureček. V pořadu Impulsy Honzy Benešovského řekl, že je to nutný krok k tomu, aby naše země zůstala soběstačná.

Nebude na chleba? Babišův muž vyjel po Fialovi. Je nutné jednat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Obilí se zelená

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
Pečivo zásadně zdraží, může za to rostoucí cena energií a také pšenice na světovém trhu kvůli ruské agresi na Ukrajině. Podle Svazu pekařů a cukrářů by bochník chleba mohl stát až šedesát korun. „Bohužel vláda svými kroky pro to, aby to tak nebylo, nedělá nic. Takže myslím si, že pokud půjdeme touto cestou, v průběhu května, června to bude skutečně reálná cena,“ obává se Tureček.

Podle Turečka je také nutné posílit zásoby pšenice v hmotných rezervách Česka. „Vláda musí regulovat, aby se nevyvezlo víc než 30 až 40 procent pšenice, což je z hlediska nadprodukce možné. Ale nemůžeme si dovolit vyvážet více,“ uvedl.

Stát by měl podle Turečka také posílit zásoby pšenice v hmotných rezervách. V pořadu Impulsy Honzy Benešovského spekuloval o tom, že má naše země v rezervních sýpkách málo obilovin, a nepodaří se tak zamezit dalšímu zdražování. Právě zásobení je podle Turečka cestou, jak zastavit růst ceny.

„Podle mého vláda nedisponuje v tuto chvíli informacemi, jaký je skutečný stav zásob pšenice a co se týče samotné Správy státních hmotných rezerv, tak ten nákup proveden nebyl, takže jsou tam zásoby minimální v tuto chvíli,“ domnívá se.

„Stát může provést takzvaný intervenční nákup do zásob a pak samozřejmě tu cenu pšenice může regulovat. Učinil to už několikrát v historii. Nevidím důvod, proč tak vláda v této oblasti nekoná,“ dodal také.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…